Trilyonlar Çürüyor

İnşaatı durdurulan Deriner Barajı'nda iş makineleri paslandı. Bin 230 kişinin işten çıkarılması Artvin ekonomisini de vurdu. Yöredeki işadamları 'krizin etkileri yavaş yavaş ortaya çıkıyor' yorumunu yaptı.

Artvin'de yapımına 1998 yılında başlanan Deriner Barajı'nda,15 Ağustos 2003 tarihinde inşaatın kaynak yokluğu nedeniyle durdurulmasının ardından bin 230 kişinin işten çıkarılması, Artvin ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. İnşaat sahasındaki yüzlerce iş makinesi de pas tuttu. Çoruh Nehri üzerinde kurulmakta olan Deriner Barajı inşaatını yürüten Konsorsiyum Şirketleri'nin inşaatı durdurma kararı ile işçilerin işlerine son verilmesine tepkiler devam ederken, boşta duran yüzlerce iş makinesi çürümeye terk edildi. Artvin'in eğitim, barajlar ve turizm kenti olacağını, bu nedenle de baraj göllerinin kent için önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Emin Özgün, 'Barajlarımızın yapımı gecikirse, hem üretim, hem de ülke ekonomisi için büyük bir kayıp olur' diye konuştu.

Bir katrilyon lira harcanan inşaatın durdurulmasını anlayamadığını ifade eden Başkan Özgün, 'İki yıl içinde bin 500 işçinin işten çıkarılmasını hazmedemeyiz. Bu, Artvin halkının yıkımı demektir. Bu, esnafın yıkımı demektir. Hükümetin bu sorunu bir an önce çözeceğine inanıyorum. Sorun çözülür çözülmez çıkarılan işçilere öncelik tanınarak tekrar işe alınmalarını talep ediyoruz' dedi.

'KRİZ YENİ BAŞLADI'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkan Vekili Demirhan Elçin de şöyle dedi: 'Barajin durması hem ülke hem de Artvinli için büyük kayıptır. Artvin'de tam anlamıyla kriz yeni başladı. İnşaatın zamanında bitmemesi gibi endişelerimiz vardı ama durması aklımızdan geçmezdi. Bizleri ve Artvinliler'i hayal kırıklığına uğrattılar.'

Dünyanın dördüncü büyüğü

İnşaatına 8 Ocak 1998 tarihinde başlanan ve 2007 yılında bitmesi planlanan Deriner Barajı, Türkiye'de birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. Deriner Barajı, 2 eğrili beton kemer baraj özelliğinde. Bin 969 metreküp su toplanan barajda, yılda 2 milyar 118 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilebiliyor. Barajda, 2006 yılı sonlarında su tutulmaya ve elektrik enerjisi üretilmeye başlanması planlanıyordu. Barajın inşaat sözleşme bedeli 711 milyon 431 bin 243 Amerikan Doları. Deriner Barajı ve HES projesi için yerüstü ve yeraltı olmak üzere toplam 7.92 milyon metreküp kazı, 3.845 milyon metreküp beton, 23 bin 762 ton betonarme demiri, profil demir, 38 bin 5445 metre enjeksiyon deliği, 22 bin 830 metreküp enjeksiyon, 6 bin 340 ton püskürtme betonu ve 26 kilometre devlet karayolu rölekasyonu yapılacaktı.