Troçki'nin Evine Troçkist İlgisi



Rus devriminin önemli isimlerinden Leon Troçki'nin, İstanbul'daki sürgün yılları sırasında ikamet ettiği ve geçtiğimiz günlerde 5 milyon dolara satışa çıkarılan Büyükada'daki köşkün yeni sahibinin kim olacağı, emlak dünyasının bugünlerde en çok merak edilen sorusu. Tamamen harabe durumda bulunan 3 katlı ve 240 metrekarelik köşkün bahçesiyle birlikte kullanım alanı, tam 3 bin 500 metrekare. Evin kıyısında, Troçki tarafından yaptırılan doğal ıstakoz havuzu da bulunuyor.

Meksika'da müze ev var

Adalar Vakfı ve bazı tarihçiler evin müze yapılması konusunda ısrarlı. Evin satışını üstlenen gayrimenkul danışmanlarından Netsi Sadi, 1. derece tarihi eser olan köşkün restorasyon projesinin, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandığını belirtti. Troçki'nin yaşadığı köşke ilginin çok büyük olduğunu söyleyen Sadi, "Şu anda arayıp bilgi alan çok. Özellikle butik otel işletmecilerinin ilgisi var. Bazı işadamları da aracılarla pazarlık yapıyor. Biz de bu sırada boş durmadık. Yurtdışındaki Troçkist dernekleri ile irtibat halindeyiz. Onlar için köşkün tarihçesini ve bugünkü halini anlatan özel bir sunum bile hazırladık. Ben de merakla kimin alacağını bekliyorum. Bizim için de heyecanlı bir satış olacak" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki Trokçkistlerin önde gelen isimlerinden Masis Kürkçügil, evin satışı ile ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerden biri. Eve talip olup, olmadıklarını sorduğumuz Kürkçügil, "Böyle şey olabilir mi? Adam İstanbul'daki sürgün yıllarında Rus konsolosluğunda, Tokatlıyan Oteli'nde, Moda'da ve Şişli Bomonti'de ikâmet etti. Şimdi biz ikâmet ettiği her evi mi alacağız? Meksika'da torununun müze olarak açtığı bir ev var. Bu ev bize göre yeterli. Büyükada'daki evi almakla da iş bitmiyor. Bunun müzeye dönüştürülmesi, içinin kitaplarla donatılması, restorasyonu var. Böyle bir girişimimiz olmadı, olamaz da. Zaten biz de o kadar para yok. Buna para da yetmez" diye konuştu.

5 yılda şehre yalnız 1-2 kez indi

Asıl adı Leon Davidoviç Bronstein olan Troçki, 1917 devriminde önce Dışişleri Komiserliği, ardından da Savaş Komiserliği'ni üstlenip Başkumandan sıfatıyla Kızıl Ordu'yu kurdu. 1924'te Lenin'in ölümünden sonra Stalin'le giriştiği iktidar mücadelesini kaybetti. 1926'da Politbüro'dan çıkartıldı. 1928'de Alma Ata'ya, bir yıl sonra da Türkiye'ye sürüldü. İstanbul'da geçirdiği 5 yılda kent merkezine bir iki kez inen Troçki'nin, bunlardan birinde Taksim'de Charlie Chaplin'in, 'Şehir Işıkları' filmini izlediği biliniyor. 1933'te Fransa'ya, sonra Oslo'ya geçti. 1937'de Mexico City'ye yerleşti. 1940'ta bir İspanyol komünisti tarafından öldürüldü.