Troya'nın Rakibi Var

Bulgaristan'da bir köylü kadının taktığı gerdanlığa dikkat eden arkeolog sayesinde başlatılan kazıda, MÖ 5'inci bine ait altın hazineye ulaşıldı.

Bulgaristan'da bir köyde, MÖ 4100-4200 yıllarına ait, 15 bin parçalık bir hazine günışığına çıkarıldı. Küpe, bilezik, gerdanlık gibi süs eşyalarından oluşan hazine, 'Troya hazinelerinin tek rakibi' olarak gösteriliyor.

Sofya'nın 120 km. doğusundaki Dabane'de bulunan hazine, bir köylü kadının boynundaki gerdanlığı gören arkeolog sayesinde keşfedildi. Kadın, eşinin bulduğu altın halkaları tek tek birleştirerek gerdanlığı yaptığını söyleyince bölgede kazı başlatıldı.

Kazıda görev alan Vasil Nikolov, hazinenin sahiplerinin kim olduğunu bilmediklerini, ancak bunları 'ilk Trakyalılar' olarak isimlendirdiklerini söyledi. Hazine, Avrupa ve Yakın Doğu'nun en iyi zanaat örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Bölgede çalışan arkeologlar hazinenin devamının da geleceğini düşünüyor. Temmuz ayında yapılan kazılarda da MÖ 4'üncü yüzyıldan kalma bir Trakya kralının mezarı bulunmuş, altın bir taç, zırhla altın, gümüş ve bronzdan kupalar çıkarılmıştı. Bir başka kazı ekibi ise geçen yıl Şipka yakınlarında, 'Agamemnon maskesi'ne benzer altın bir maske bulmuştu.

Bulgaristan Ulusal Tarih Müzesi Müdürü Bozhidar Dimitrov, hazinenin Varna nekropolünden sonra ülkede bulunan en eski altın hazine olduğunu söyledi. MÖ 5 binlere dayanan Varna Hazinesi, dünyanın en eski altın hazinesi olarak kayıtlarda.

Bulgaristan'ın merkezi antik Trakya uygarlığının be-şiği. Trakya uygarlığı, MÖ 4 bin ile MS 300 arası Kafkasya'dan Güneybatı Avrupa'ya kadar genişlemişti.