Truva’ya 50 Metre Heykeli Dikilecek



"İsa heykelini görünce yıllardan beri düşündüğüm bir hayali yeniden canlandırdım. Çanakkale Truva’da Akdeniz’den Çanakkale’ye doğru gelen gemilerin kilometrelerce uzaktan görebileceği bir Hektor heykeli yaptırmak istiyorum."

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Brezilya’nın sembolü olan Rio de Janerio Corcovado Dağı’ndaki İsa heykelinin kendisini çok etkilediği belirterek, Truva’ya 50 metrelik Hektor heykeli yaptırma hayalinin depreştiğini söyledi. Günay heykel için yer aradıklarını açıkladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’a Brezilya ziyaretine eşlik eden Bakan Günay, İsa heykelini daha önceki ziyaretinde yakından incelediğini ve Truvalıların en önemli kahramanlarından Hektor’un heykelini yaptırma fikrinin o zaman oluştuğunu belirtti. Bu proje için çalışmaların devam ettiğini belirten Günay, Hürriyet’e şunları anlattı:

Anadolu’nun koruyucusu

“İsa heykelini görünce yıllardan beri düşündüğüm bir hayali yeniden canlandırdım. Kararlılığım daha da güçlendi. Çanakkale, Truva’da Akdeniz’den Çanakkale’ye doğru gelen gemilerin kilometrelerce uzaktan görebileceği bir Hektor heykeli yaptırmak istiyorum. Hektor’dan, zeybeğe, mehmetçiğe ve Atatürk’e doğru bir güncelleme yaparak 10 binlerce yıldır Anadolu’yu savunan bir simgenin herkesin yüreğinde belleğinde şekillenmesini istiyorum. Uzun zamandan beri kafamda şekillendirdiğim bir düşüncedir bu. İkinci kez yine İsa heykelinin olduğu Corcovado’ya bugün çıktım. Her çıkışımda bu hayalin aslında çok olması gereken güzel bir düşünce olduğuna bir kez daha inancım artıyor. Bu kez yine öyle oldu. Zaten geçenlerde bir panorama müzesi için helikopter gezisi yapmıştım. Hemen gezi sonrasında validen ve yerel yöneticilerden böyle bir yüksek tepe bulmaları konusunda isteğimi sonuçlandırmaları için talepte bulundum.”