TSKB’den Akenerji’ye 84 Milyon Avro Kredi



Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Akenerji’nin bağlı ortaklığı MEM Enerji Elektrik Üretim AŞ bünyesinde gerçekleştirilecek 3 hidroelektrik santralı için 79 milyon dolar ve 28 milyon Avro tutarlarında toplam 84 milyon Avro finansman sağladı.

TSKB’nin finansörlüğünde hayata geçirilecek ve toplam 64 megavatlık kurulu güce sahip olacak Bulam (Adıyaman), Himmetli (Adana) ve Gökkaya (Adana) HES’lerinin 240 milyon kilovat saat enerji üretmesi planlanıyor. Yatırım aşamasında olan HES’ler devreye alındığında yaklaşık 160 bin ton karbon salımı engellenmiş olacak.

Krediye ilişkin anlaşma, TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman tarafından imzalandı. Toplantıda konuşan Danışman, enerji sektörünün, ekonomik kriz nedeniyle bu yıl içinde finansmanda bir miktar daralma yaşadığını belirterek önceden planlanan santralların bir kısmının yapılamadığını kaydederek bunun da 2012’den sonra bir enerji darboğazı yaşanması ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. Danışman, Akenerji’nin gelecek beş yıllık dönemde toplam 3 milyar dolar yatırım yapacağını aktardı.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da “TSKB olarak sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek her yatırımı finanse etmeye hazırız” dedi.