Demiryollarına 8 Yılda 10 Milyar Dolarlık Yatırım



Demiryollarına yapılacak en büyük yatırım ve modernizasyon hamlesi hayata geçiriliyor. Yatırım atağı kapsamında mevcut demiryolu hatları iyileştirilecek, yeni hızlı tren hatları devreye sokulacak, RO-LA taşımacılığına geçilecek ve garlar eskiden olduğu gibi 'prestij mekanları' haline getirilerek kentlerin sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandırılacak. 2014 yılına kadar uzanacak ve 10 milyar doları bulacak yatırım hamlesi ile demiryollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payı önemli ölçüde artacak.

TCDD'den dün yapılan açıklamada, mevcut demiryolu hatlarının rehabilitasyonu kapsamında, 864 km hattın bakımının tamamlandığı ve bin 600 km’lik hattın bakım ve alt-üst yapı yenilemesinin yapıldığı belirtildi. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi’nin bitirilmesi ile şu anda 6 saat 30 dakika olan seyahat süresinın 3 saate ineceği kaydedilen açıklamada, projede kullanılmak üzere 10 adet hızlı tren setinin siparişi verildiği ifade edildi. Saatte 250 km hız yapan söz konusu tren setleri; klima, basınç dengeleme, anons, müzik, görsel yayın ile yolcuları bilgilendirme sistemlerine de sahip. İstanbul-Ankara Hızlı Tren Projesi ile Ankara-İstanbul arasında yolcu taşımacılığında yaklaşık yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78'e çıkartılması hedefleniyor.

Ankara-Konya hızlı tren projesi yolda
TCDD, Konya ile İstanbul, Ankara ve İzmir arasında daha kısa zamanda ulaşımını sağlamak amacıyla Ankara- Konya Hızlı Tren Projesi’ni hayata geçirmek amacıyla çalışmalar başlattı. Halen, 696 km’lik Ankara- Eskişehir-Afyon-Konya üzerinden aktarmalı olarak sağlanan ve seyahat süresi ise 10 saat 5 dakika olan Ankara-Konya demiryolu bağlantısı; Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Polatlı-Kocahacılı-Konya hattında 300 km’lik yeni demiryolu hattı inşa edilerek, bir saat 15 dakikaya inecek. Projenin 2007’de tamamlanması planlanıyor.

RO-LA taşımacılığı başlıyor
Karayolu yük taşıma araçlarının (Tır-Kamyon) demiryolunda vagon üstünde refakatli veya refakatsiz bir şekilde taşınma biçimi olan RO-LA taşımacılığının hayata geçirilmesi için çalışmalar son aşamasına geldi. Önümüzdeki yıl uygulamaya başlayacak olan RO-LA taşımacılığı ile İstanbul / Halkalı'dan yüklenecek olan tırlar, Bulgaristan, Yugoslavya ve Macaristan üzerinden bin 800 km yol alarak Avusturya/ Wels'e ulaşacak. Tırlar buradan Avrupa'nın diğer kentlerine dağılacak. Yılda 300 bin tır taşıması gerçekleştiren Türkiye, RO-LA ile yaklaşık 30 bin tırı trenlerle Avrupa'ya gönderme imkanı elde edecek.

Hatlar kısalıyor
En uzun güzergahlardan biri olan, 824 km uzunluğunda ve 14 saatlik seyir süresine sahip olan Ankara-İzmir hattı ise, ilk etapta Polatlı-Afyon arasında yeni demiryolu hattının, ikinci etapta ise Afyon-İzmir demiryolu hattının iyileştirilmesi ile 200 km civarında kısalacak ve yolculuk süresi de 6 saate inecek. Seyahat süresi 12 saat olan ve toplam uzunluğu 602 km’yi bulan Ankara-Sivas hattı ise 131 km kısalacak ve iki saate inecek.