Tuğlada Ar-Ge Atağı



Tuğla ve kiremit sanayicilerinin, yeni ürünlerin piyasaya çıkma sürecini kısaltıp, alternatif ürünlerin girmesiyle düşen pazar paylarını artırmak amacıyla İnşaat Teknik ve Bilimsel Araştırma Kurulu (İTBAK) bünyesinde Ar-Ge laboratuvarı kurdu. Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Başkanı Kadir Başoğlu, sektörde yüzde 90-95’ler seviyesinde olan pazar paylarının, son dönemde yüzde 70’ler seviyesine düştüğünü, bu düşüşte çatı ve duvarda tuğla ve kiremit dışında alternatif ürünlerin pazara girmesinin büyük rolü bulunduğunu söyledi.

Teknik açıdan alternatif ürünlerin, kendi ürünlerinden çok farkı olmadığını anlatan Başoğlu, sektörün dünyadaki yeniliklere çok kısa sürede ulaşması gerektiğini, yeni ürünleri yapabilecek teknolojiye sahip olduğunu, yüzde 90 oranında eski Hoffmann fırın teknolojisini kullanan sektörün bunu çok süratle yenilemesi ve maliyetleri düşürmesi gerektiğini ifade etti.

Sektörün şu anki gücünün teknolojik yenilemeye müsait olmadığını dile getiren Başoğlu, “Ama bu yapısıyla önümüzdeki süreçte çok ciddi sorunlar yaşayabilir. Tüm Türkiye’de uygulanan sektörü yenilemek, modernize etmek adına daha ciddi teşvikler bekliyoruz” dedi. Başoğlu, İTBAK bünyesinde Yapı Ar-Ge Yapı Endüstrisi Araştırma ve Geliştirme İktisadi İşletmesi’ni kurduğunu kaydederek,“Ankara’da yapılan bu laboratuvar, tamamlanmak üzere. Şu anda bazı deneyler yapabilir durumda. Yeni ve inovatif ürünler, yani daha çok ısı performansı yüksek ürünler noktasındaki sanayicilerimize destek olması adına laboratuvarın geri kalan kısmını da bitirmek üzereyiz. Bu çalışma bittiğinde, laboratuvardaki cihazlarla yenilikçi ürünlerin Bakanlık onayıyla ısı iletkenlik katsayıları ve performanslarını ölçecek, sanayicilerimize ve ilgili mercilere vereceğiz” dedi.