TÜİK AB'ye Uydu, 'Göreli Yoksulluk' Ölçümü Yapacak



Gelir seviyesine göre açlık ve yoksulluk sınırlarını belirleyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl sonuna kadar ‘göreli yoksulluk’ verilerini de açıklayacak. TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde bu yıl ‘gelir ve yaşam koşulları’ araştırması yürüttüklerini belirterek, 2008 yılına ilişkin verilerin önümüzdeki aylarda açıklanacağını söyledi.

Yeni yoksulluk çalışması

Bu araştırma kapsamında yeni bir yoksulluk çalışması olarak ‘göreli yoksulluk’ verilerini yayımlayacaklarını bildiren Toprak, ‘Biz yoksulluk çalışmalarını mutlak yoksulluk olarak yapıyoruz. Mutlak yoksulluk bir sepete, o sepetin maliyetine bağlı bir yoksulluk oranıdır ve diğer kişilerden bağımsızdır. Ama bu çalışmayla birlikte göreli yoksulluk parametrelerini yayınlayacağız. Göreli yoksullukla ’toplumun geneline göre insanların durumu nedir’ bunu ölçeceğiz’ diye konuştu.

Aynı aileleri izleyecekler

‘Gelir ve Yaşam Koşulları’ araştırmasıyla ‘göreli yoksulluğun’ yanı sıra gelir ve yaşam koşullarına ilişkin akla gelen tüm sorulara yanıt vermeye çalıştıklarını anlatan Toprak, kapsama ilişkin şu bilgileri verdi: “Araştırmayla ’gelir ve yaşam koşulları’ deyince zihninizde ne uyandırıyorsa hepsini ölçüyoruz. Oturulan konutun özelliklerinden, sosyal ilişki ağından, o ağdan memnuniyetten tutun da gelir miktarının hane ihtiyaçlarını karşılama durumuna, bunun ne şekilde sağlandığından bir ailenin koşullarını belirleyen bütün parametrelerin hepsinin derlendiği bir araştırma. Yıllık olarak yayımlanacak.”

Toprak, araştırmanın 20-25 bin kişi üzerinde yürütüldüğünü bildirdi. Toprak bu çalışmayı diğerlerinden ayıran en önemli farkın örneklemde yer alan kişilerin yarısının, bir sonraki yıl tekrar çalışma kapsamında değerlendirilmesi olduğunu belirterek, “Bu çalışma için diyelim 2008 yılında 20 bin kişiye gittik. 2009 yılında da yine 20 bin kişiye gidiyoruz ancak bunun 10 binini geçen yılki çalışmada yer alanlar oluşturacak, ailelerdeki değişim ne yönde olmuş görme şansımız olacak’ diye konuştu. Araştırmada sadece bireylerin beyanını esas almadıklarını, verilerin kamudaki tüm kayıtlarla karşılaştırıldığını da ifade eden Toprak, “Objektiviteden ödün veremeyiz, bizim tek sübjektif çalışmamız yaşam memnuniyeti araştırması” diye konuştu.

Araştırmacılara kaynak

TÜİK Başkan Vekili Ömer, araştırmanın her yıl tekrarlanacağına işaret ederek, 2010 yılı için hazırlıklara yakında başlayacaklarını, örnek hacmi 22-25 bin arasında öngördüklerini söyledi. Ömer Toprak, soru üzerine bu verinin bütün sosyal araştırmacılar için ‘çok önemli bir altyapı oluşturacağına’ inandıklarını belirterek, “Bu çalışma, Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde de birçok eksik parametremizi giderecek bir çalışma. Eğer başarılı olursak, parametrelerin toplum tarafından ne kadar tüketileceğine de bakacağız, belki başka bazı araştırmalarımızı modüler olarak buna eklemleyeceğiz, bunu çok daha geniş kapsamlı hane halkı yıllık çalışması haline getireceğiz” diye konuştu.