TUKDER Yönetim Kurulu Üyesi Ali Osman Özaydemir: “Tarihi binalar başta olmak üzere hiçbir binanın yok olmasını istemiyoruz!”

Türk halkının en kısa sürede yangına karşı bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken TUKDER Yönetim Kurulu Üyesi Ali Osman Özaydemir, “Uyarılarımıza rağmen çatılarda yangın tehlikesi devam ediyor” diye konuştu.

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında meydana gelen yangın, çatı örtülerinde tehlikenin hala devam ettiğini gösteriyor. Çatılarda kullanılan malzemelerin incelendiği taktirde büyük bir kısmının önemli miktarda yanıcı ya da kolay alev alabilen özelliğe sahip olduğunu kaydeden Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Osman Özaydemir, “Son Haydarpaşa Tren Garı yangını örneğinde görüldüğü gibi kullanılan yanıcı melzemeler gözümüzün önünde yapıların yok olmasına neden oluyor. Uyarılarımıza rağmen çatılarda yangın tehlikesi devam ediyor” diye konuştu.

Tarihi binalar başta olmak üzere hiçbir binanın yok olmasını istemediklerini belirten Özaydemir, yetkili kuruluşları göreve çağırarak bu konuda denetimlerin hızlandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Özaydemir konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Yangın Yönetmeliği çatılarda yangın güvenliğini sağlayan direktifleri gerektiği şekilde içermektedir. Maalesef bu yönetmeliğe göre denetim yapması gereken kamu kuruluşlarının yeterli özeni göstermemesi sonucunda hala çatılar çok büyük bir oranda yangın tehlikesi altındadır. Denetimsizlik sonucunda, çatılarda son derece yanıcı, petrol türevlerinden üretilmiş bitümlü çatı malzemeleri özellikle de yine yanıcı olan ahşap çatı konstrüksiyonu ile birlikte kullanılmaktadır. Bu durum yangın yönetmeliğine göre aykırı bir durumu oluşturmaktadır. Yine yönetmeliklere göre, üreticiler tarafından çatı malzemelerinin yanıcılık sınıflarının müşterilerine beyan edilmeleri bir zorunluluktur. Bu nedenle çatı konusunda inşaat yapacak ilgili kimse veya kuruluşların malzemelerin yanıcılık sınıflarına bakarak ve yönetmelik direktiflerine uyarak çatı malzemelerini seçmeleri gerekmektedir. Oysa ki gerçekte bu önemli hususlar göz ardı edilmekte ve gelecekte büyük yangın tehlikelerinin oluşma riski her geçen gün artmaktadır. Zaten güncel haberler dikkatli bir biçimde takip edilirse her ay bir çok çatı yangın haberine artan bir biçimde rastlamak artık sıradan bir olay haline gelmiştir. Yangın yönetmeliğinin bir an önce yetkili makamlarca dikkate alınarak gerekli denetimlerin çatılarda yapılması durumunda yangın riskinin en aza indirilmesi mümkün olabilir”.