Tuna Nehri zamanla yarışıyor!



Macaristan’ın Ajka kentinde alüminyum fabrikasından yayılan kimyasal atığı durdurmak için set kurma çalışmaları devam ederken, yetkililer ikinci dalga zehirli çamurun gelmesinden endişe ediyor. Sivil Savunma Kurumu yetkilileri, setin 1 km. uzunluğunda ve 4 m. yüksekliğinde olduğunu söyleyerek yıkılma ihtimali bulunduğuna dikkat çekiyor.

Setin yıkılması halinde zehirli kızıl çamurun yeniden yayılabileceğine dikkat çeken Macar yetkililer, sette oluşan çatlakların şimdilik tehlike yaratmadığını da ekliyor.

Hafta sonu set duvarında meydana gelen çatlakların büyüdüğü açıklanmıştı. Ancak yetkililer durumun şu an için kontrol altında olduğunu söylüyor. Setin yıkılma ihtimaline karşı önlem alındığını ifade eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban, böyle bir durumda yaklaşık 500 askerin 127 adet askeri araçla insanları bölgeden tahliye edeceğini duyurdu. AB Komisyonu, uzmanların zehirli atıkla mücadele çalışmalarına destek vereceğini açıkladı. Ajka kentindeki MAL adlı alüminyum fabrikasında geçen hafta meydana gelen bir kaza sonrası 700 metreküp ‘kızıl’  renkteki zehirli kimyasal çamur çevreye yayıldı. Sızıntının başlamasından sadece üç saat sonra üç köy çamurlu atığın altında kalırken, 7 kişi de hayatını kaybetmişti. Zehirli çamur daha sonra Tuna Nehri’ne kadar ulaştı. Zehirli atık Hırvatistan, Sırbistan ve Romanya’yı da tehdit ediyor.

Gazetecilere izin yok

Bu arada bölgeyi uçakla havadan fotoğraflamak isteyen Avusturyalı gazeteciler, Macar savaş uçağı ve helikopteri tarafından ülke hava sahasından çıkartıldı. Macaristan Haber Ajansı (MTI), Savunma Bakanlığı’nda görev yapan bir generale dayandırdığı haberinde, beyaz renkli bir uçağın izinsiz bir şekilde çevre felaketinin yaşandığı bölgede fotoğraf ve görüntü çekmek istediğini yazdı. MTI, uçağın içinde, pilotun haricinde iki kişi bulunduğunu, bu kişilerin Avusturya’ya bağlı bir TV çalışanı olduğunu, uçağın bir Macar avcı savaş uçağı ve helikopteri tarafından hava sahasından çıkarıldığını duyurdu.