Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ipotekli konut finansmanı olan mortage'nin vergi teşviği olmamasına ve yüksek orandaki işsizliğe rağmen sağlıklı bir biçimde hayata geçeceğini söyledi. Cansızlar, mortgage sistemi kapsamında ipotekli konut kredilerinde ödenecek faizlerin gelir vergisi matrahından indirilmesine yönelik düzenlemenin Maliye Bakanlığı tarafından uygun bulunmamasının sistemin çalışmayacağı anlamına gelmediğini bildirdi.
Yasa taslağında, uluslararası rekabet avantajı sağlanması açısından konut kredisi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirim öngördüklerini, belirten Cansızlar, Türkiye'de mortgage sisteminin mutlaka işleyeceğine, ekonomiye ve istihdama önemli katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.
Mortgage ile ilgili vergi indirimi ve benzeri kolaylıkların sağlanmamasının bu sistemin çalışmayacağı anlamına gelmeyeceğini kaydeden Cansızlar, “Bu sistem mutlaka çalışacak. Ama burada bizim getirmek istediğimiz vergi benzeri kolaylıklar, daha çok yurtdışından sağlamak durumunda olduğumuz fonlarla ilgili bir rekabet avantajı olması isteminden dolayıdır" dedi.
Uluslararası alandan bu fonları Türkiye'ye getirmek istediklerini kaydeden Cansızlar, "Çünkü Türkiye'deki tasarrufların süresi kısa. Vergi kolaylığını, uluslararası alanda ihraç edeceğimiz mortgage kağıtlarının rekabet üstünlüğünü sağlaması için getirmek istemiştik. Bu sistem yine çalışacak, ama rekabet gücü konusunda daha farklı olsun istemiştik" açıklamasında bulundu. Diğer ülkelerdeki uygulamaların da bu yönde olduğunu vurgulayan Cansızlar, "Her ülke kendi çıkaracağı kağıtların, sermaye piyasası araçlarının daha cazip hale gelmesi için tedbirler alıyor. Bunlar rekabete dönük tedbirlerdir” dedi.
İstihdam da olumlu etkilenecek
Mortgage sisteminde herkesin aynı anda konut sahibi olacağı bir sistem olmadığını vurgulayan Cansızlar, Türkiye'deki işsizlik sorunna rağmen sistemin yavaş da olsa oturacağına inandığını belirtti. Cahsızlar, "Türkiye'de güven ve yeni yatırımlar için gelen yabancı sermaye arttıkça ki artma eğilimi de var, yeni iş sahaları da açılacaktır. Özellikle mortgage, hem milli gelire katkı hem de istihdama katkı sağlayacak. İnşaat sektörünün canlanması, 200'e yakın ek sektörü canlandıracak. Emek yoğun bir sektör. Hem sağlanan güven ortamı, hem gelecek yurtdışı yatırımları, yeni yeni iş alanları açılmasını sağlayacaktır. Ama bunlar bir anda olacak şeyler değil” dedi.