Tunceli'de Halkın Onaylamadığı Peyzaj Çalışması Başlıyor



Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bulunan ve Alevi halkı için kutsal mekanlardan birisi olan Munzur Gözeleri için bölge halkına ve STK’lere danışılmadan hazırlanan peyzaj projesi başlıyor. Bölgeye gelen askeri araçlarca, stant kuran yurttaşların stantları kaldırıldı.

Cumhuriyet’ten Kayhan Ayhan’ın haberine göre; Munzur Gözeleri’ne 4 Ağustos Salı günü Kaymakamlıktan geldiğini belirten iki kişi kurulan satış stantlarını dolaşarak satıcılara 'Yarından sonra stantları açmayın, şirket tarafından gönderilen kepçeler bölgeye gelerek peyzaj projesine başlayacak' ifadelerini kullandılar.

Yaşanan tartışmaların ardından Munzur Gözeleri’ne 5 Ağustos Çarşamba günü askeri araçlar eşliğinde gelen yetkililer, stant açan yurttaşlara kararı tebliğ ederek, stantları kaldırmaya başladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Haydar Ben, kendini yetkili olarak tanıtan kişilerin bölgede bulunan Munzur Koruma Kurulu üyesi ile tartıştıklarını ve ailesini arayarak tehditte bulunduklarını söyledi. Ali Haydar Ben, “Bu peyzaj projesi kılıfı esasta, Alevi halkının inancına saldırıdır. Söz de düzenleme adı altın da bu alanı ticari bir işletmeye çevirmektir.” dedi.

Ben, “Bizleri ve Dersim halkını tehdit edenler aslında Munzur gözelerini sermayeye peşkeş çekmek isteyenlerdir, kutsalımıza saldıranlardır, buralardan rant devşirme peşinden koşanlardır. Federasyon üyelerimizi, dostlarımızı ve Dersim halkını tehdit ederek yıldırmaya çalışacaklarını düşünen, insana düşman, havyana düşman, doğaya düşman olanlara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bilmelerini isteriz.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.