Tunceli'de HES Protestosu



Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde özel bir firma tarafından yapılması planlanan Tağar Regülatörü ve Hidroelektrik Santraline (HES) tepki amacıyla yürüyüş düzenlendi.

DHA'nın haberine göre, Hasbahçe mevkisinde toplanan, aralarında 3 gazinin de bulunduğu çok sayıda vatandaş, "Tağar'a HES istemiyoruz" yazılı pankart açarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Slogan atan grup adına basın açıklaması metnini okuyan Hakan Gökalp, tarih boyunca tüm medeniyetlerin suyu takip ettiğini belirterek, Çemişgezek ilçesinin de Tağar Çayı ile var olduğunu söyledi.

Tağar Çayı üzerine HES yapılması durumunda çevredeki tarihi dokunun, Tağar Vadisi'nin ve doğal yaşamın olumsuz etkileneceğini savunan Gökalp, şunları kaydetti:

"Tağar Çayı'nın kıyısı dağ keçilerinin yaşam alanıdır. Onlar mahalle aralarında, bahçelerde dolaşarak besleniyor ve günlük hayatımızın bir parçası olmaya devam ediyor. HES, dünyada eşi olmayan bu zenginliğin yok olması, dağ keçilerinin bu bölgeyi terk etmesi demektir. Dünyada nesli koruma altında alınan su samurları, ilçemizin sembolü olan kınalı keklikler, Tağar Çayı'na has balık türleri ve sadece burada yetişen endemik bitki türleri HES'le yok olup gidecektir. Bu iş, her yönüyle tarihe, doğaya ve Çemişgezek'e yapılacak bir zulümdür, bir katliamdır."

‘Ölürüz, vermeyiz’

Kore gazisi Mehmet Karakoç da Tağar Çayı üzerine HES kurulmasına karşı olduğunu belirterek, "Devlet bize görev verdi, Kore'ye gittik ve onurla madalyalarımızı aldık. Şimdi Tağar Çayı için onurumuzla sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Vatandaşlardan Yusuf Kahraman ise yörede HES yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade ederek, "Biz suyumuzu ve vatanımızı kimseye vermeyeceğiz. Öleceğiz, vermeyeceğiz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından, davul zurna eşliğinde halay çeken vatandaşlar, Tağar Regülatörü ve HES Projesi'ne tepki gösterdi. Grup, bir süre sonra dağıldı.