Tunceli'de Köylülerden Taş Ocağı Tepkisi



DHA'nın haberine göre, Tunceli 'de merkeze 10 kilometre mesafedeki Kocakoç Köyü sınırları içerisinde bulunan Sinan-Pah Kalesi yakınlarında, özel bir şirket tarafından açılmak istenen taş ocağına tepki gösteren köylüler, iş makinelerinin önünde oturma eylemi yaparak basın açıklaması yaptı. Pah Kalesi yakınlarındaki ormanlık alan içinde, taş ocağının açılması için özel şirket tarafından gönderilen araçlar, şantiye kurmaya çalıştı. Durumu haber alan Kocakoç Köylüleri, hızla iş makinalarının yanına giderek çalışmaları engelledi ve iş makinalarının önüne geçti. Uzun süre iş makinalarının önünde oturma eylemi yapan köylüler, daha sonra basın açıklaması yaptı.

Köylülerin iş makinelerini çalışmasını engellemesi üzerine bölgeye gelen jandarma ekipleri, vatandaşlarla bir süre tartıştı. Tunceli Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, köylülere yapılan işlemin hukuki olduğunu anlatmaya çalıştı. Çalışmaların yasaya uygun olduğunu anlatan askeri yetkili, "Biz kanunun dediklerini, bize verilen kanuni emirleri uygularız. Sizler de hukuksal haklarınızı tabi ki arayacaksınız. Ama bu taş ocağı tamamen hukuka uygun kurulmuş. Lütfen iş makinalarına engel olmayın" dedi.

Komutanın bu söylemine karşı köylüler de, "Biz dava açtık, dava bitmeden bu taş ocağı açılamaz" diyerek iş makinaları gitmeden alanı terk etmeyeceklerini söylediler. Yapılan görüşmelerden sonra firma yetkililerinin talimatı ile iş makinaları bölgeden çekildikten sonra vatandaşlarda bölgeden ayrıldı.

"Taş ocağı ekolojik dengeye zarar veriyor"

Köylüler adına konuşan Abdullah Güler, taş ocağı şantiyesinin ekolojik dengeye zarar vereceğini belirterek, "Yapılacak olan taş ocağı işletmesiyle bağ, bahçe ve tarlalar ile arıcılık ve hayvancılık yapılan meralarımız yok olacak. Bölgemizde yapılmak istenen baraj ve HES projelerinin ardından taş ocaklarının sayısı da artmaya başladı. Bu tür çalışmalar çevrede ve insan üzerinde yıkıcı bir duruma neden olacaktır. Taş ocağının faaliyete geçmemesi için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz" diye konuştu.

Köylere yakın bir mesafede yapılmak istenen taş ocağı tesisi ile köylerin ve canlıların tehlike altına gireceğini anlatan Sinan Yıldırım ise, "Bizler bu topraklarda yaşıyoruz. Kazanç uğruna bazı insanlar gelip köyümüzde taş ocağı kuruyor. Bu taş ocağının kurulacağı yerlerde atalarımızın mezarları var. Biz buna müsaade etmeyeceğiz" dedi. Jandarma ekipleriyle bir süre tartışan köylüler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.