Tunceli'deki Baraj Yapımına Kitlesel Protesto



Beyoğlu'nda Munzur'u Koruma Kurulu önderliğinde çok sayıda sivil toplum örgütü, Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan barajları protesto etti. Tünel Meydanı'nda toplanarak Taksim'e kadar yürüyen binlerce kişi, Munzur'da barajlara geçit vermeyeceklerini haykırdı. "Dersim'de baraj istemiyoruz" sloganları atan topluluk, Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca gruptakiler üzerlerinde "Munzur'a sahip çık" , "Munzur onurumuzdur yok ettirmeyeceğiz", "Sermayenin katlettiği coğrafya Dersim",  "Siyanürlü şirket Dersim'i terket" yazılı tabutlar taşıdılar.

Munzur'u Koruma Kurulu'nun öncülük ettiği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile bazı sanatçıların destek verdiği protesto gösterisi Tünel Meydanı'nda başladı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto gösterisinde gruptakiler, "Bırakın Munzur özgür aksın", "Munzur'da barajlara geçit vermeyeceğiz", "Uzunçayır Barajı utanç gölüdür", "Munzuruma dokunma", "Munzur'da barajlara ve siyanürlü altın işletmeciliğine hayır" yazılı pankartlar ile barajları protesto yazılarını içeren dövizler taşıdılar.

Taksim Meydanı'na ulaşan grup, bir süre oturma eylemi yaptı. Grup adına bir basın açıklaması yapan Hasan Şen, ÇED raporlarının hazırlanmaması ve arıtma tesislerinin yapılmamasına rağmen Uzunçayır Barajı'nda hidroelektrik santrali için su tutulmaya başlandığını söyledi.

1967 yılından bugüne uygulanan kısa vadeli politikalarla Munzur'da sadece suyun değil, doğanın yok edilmesi için büyük bir adım atıldığını öne süren Şen, "Yedi barajdan biri olan Uzunçayır bilinmelidir ki; çevreye vereceği zararla beraber kolera, tifo, sıtma, dizanteri gibi hastalıkların da çağrıcısı olacaktır. Dersim il merkezine 20 kilometre uzakta olan baraj yakın gelecekte Munzur'un suyuna set çektiği kadar insanın yaşamının parçası olan kültürün yok edilişine tanıklık edecektir" dedi.

Şen, Uzunçayır Barajı'nda su tutma işleminin hemen durdurulmasını istedi ve "Nehirler özgür akarlar, evrendeki her şey gibi. Akışı kontrol edemezsiniz, yalnızca bir süre engelleyebilirsiniz. Ta ki tüm birikmiş gücüyle tekrardan önüne çıkan tüm engelleri yutarak akana kadar. Unutmayalım ki Uzunçayır Barajı gölüne kayıtsız kalanların, mücadelemize katkı sunmayanların, görmezden gelenlerin asla gelecekleri olmayacaktır. Munzur'da barajlara geçit vermeyeceğiz" diye konuştu.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisi basın açıklamasının ardından olaysız son erdi.