Turan Emeksiz Vapuru Yüzer Otele Dönüştürüldü



Uzun yıllar boyunca İstanbul’da Boğaz hattında Kadıköy - Eminönü arasında hizmet veren Turan Emeksiz adlı yolcu vapuru, artık Mudanya turizmi için çalışıyor. İki yıl önce emekli olan vapur, Otantik Otel Güzelyalı adıyla Güzelyalı marinasında 20 odalı bir otel-restoran olarak hizmet veriyor.

Türkiye’nin tek yüzer oteli vasfını taşıyan Otantik Otel Güzelyalı’nın yeni kimliği için BCR A.Ş 2 milyon dolar harcadı.

Türkiye’de ilk defa 1984 yılında Marmaris Körfezi’nde bir yüzer otel projesi hayata geçirilmiş ancak kısa bir süre sonra faaliyetine son vermişti. Yine Samsun’da da bir gemi, restoran olarak faaliyet gösteriyor.

İki suit odası var

Geminin işletmeciliğini üstlenen BCR A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını Berat Tunakan yapıyor. BCR A.Ş, Bursa’da butik tarzda hizmet veren Otantik Otel’in de işletmeciliğini yapıyor. BCR A.Ş, Turan Emeksiz gemisini Güzelyalı Belde Belediyesi’nden yap-işlet-devret modeliyle almıştı.

Mimari projesini Hulki Türe’nin yaptığı yüzer otelin, 150 kişilik balık restoranı ve 300 kişilik balo salonu bulunuyor. Çok amaçlı salonda, düğün, şirket toplantıları, kokteyl, balo gibi özel günlerde konuklar ağırlanıyor. İki suit odası, 18 standart odası bulunan gemide ayrıca 35 kişilik bir toplantı salonu ve kafeterya da yer alıyor.

Turan Emeksiz Gemisi’nin Kaptan Köşkü’ndeki Müze-Cafe’de VIP müşterilerin de ağırlanacağı bölüm var. Bellboy’undan, garsonuna kadar toplam 40 kişiden oluşan personelin tamamı, gemici kıyafetleriyle hizmet veriyor.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) bünyesinde bulunan Turan Emeksiz yolcu vapuru, turizme kazandırılmak amacıyla Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan, Güzelyalı Belediyesi’ne verilmişti.

İngiltere’de 1961’de yaptırılan yolcu vapuruna, 27 Mayıs 1960 devriminde şehit olan Turan Emeksiz’in ismi verilmişti. Geminin restorasyonu sırasında motor ve kazan dairesi söküldü.

Devrim şehidi Turan Emeksiz

1960 ihtilalinden kısa bir süre sonra (28 Nisan 1961) İstanbul Üniversitesi bahçesinde düzenlenen protesto mitinginde öğrencilerin üzerine ateş açılması sonucu hayatını kaybeden Malatya doğumlu 20 yaşındaki Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz, 27 Mayıs yönetimi tarafından ‘devrim şehidi’ olarak kabul edildi.