Turistler, Tarihi Evlerde Konaklamak İstiyor



Tarihi ve kültürel yapısı ile yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Mardin'de turistlerin tarihi evlerde konaklamak istediği bildirildi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay yaptığı açıklamada, özellikle yabancı turistlerin tarihi evlerde konaklamak istediklerini, bu nedenle tarihi evlerde oturan vatandaşların pansiyonculuğu öğrenerek hem kendi gelirlerine hem de ilin ekonomik potansiyeline katkı sunabileceğini ifade etti.

Ev pansiyonculuğunun, bir ailenin devamlı oturmakta olduğu evin bir veya birkaç odasını turizm mevsimi boyunca normal bir ev düzeni içinde pansiyon haline dönüştürmesi ve gerek yerli gerekse yabancı turiste bir ücret karşılığı kiraya verilmesi anlamına geldiğini belirten Beliktay, istihdamı artırmak, Mardin'in turizmine katkıda bulunmak için ev pansiyonculuğunun önemli bir ekonomik açılım olduğunu vurguladı.

Geleceğini turizmde arayan Mardin'de en büyük eksikliklerin başında nitelikli iş gücü olduğuna dikkati çeken Beliktay, şöyle devam etti:

''Bu anlamda Mardin'de halkın turizm eğitimi alması çok büyük önem taşıyor. Tarihi evlerde ve evi uygun olan vatandaşlarımız evlerini pansiyonculuğa açabilirler. Kente gelen yabancı turistler tarihin içinde yaşamak istiyorlar. Bu nedenle pansiyonculuğun ilimizde gelişmesi lazım. Böylesine bir turistik zenginliğe sahip bölgede ev pansiyonculuğunun hem bölge turizmine hem de Mardinlilere çok büyük faydalar getireceğine inanıyoruz. Ev pansiyonculuğu hem maddi hem manevi birçok katkı sağlayacak. Normal yaşamdan çok fazla tavizler vermeden hem para kazanacaksınız, hem de yeni yeni insanlarla tanışıp çeşitli kültür alışverişinde bulunmuş olunacak.

Ayrıca, böyle bir uygulama gerçekleştiğinde sadece pansiyon hizmetinden de para kazanmayacak, rehberlik yapacak ve belli bir ücret alacak. Mardin'i gezmek isteyen turistleri gezdirmiş olacak ve bundan da para kazanacak. Turist güvenlik ister, temizlik ister, güler yüz ister. Bunları da göz önünde bulundurmalıyız''.