Turizm İçin Orman Tahsisine Durdurma



Kültür Bakanlığı tarafından Turizm Teşvik Yasası kapsamında orman alanlarının turizme tahsisine karşı Antalya Barosu'nun açtığı davada, Danıştay 6'ncı Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Antalya Barosu Başkanı Mehmet Zeki Durmaz ve Antalya Barosu Çevre Kurulu Başkanı Avukat Tuncay Koç düzenledikleri basın toplantısında, Kültür Bakanlığı tarafından Turizm Teşvik Yasası kapsamında tahsis edilen ve tahsise çıkartılan orman alanlarına ilişkin açılan davanın sonuçlandığını belirtti.

5 tahsis askıdan indi
Avukat Tuncay Koç, verilen yürütmeyi durdurma kararının, Türkiye'deki tüm ormanlık alanların tahsisini kapsadığını kaydetti. Kararın, Anayasa Mahkemesi'ne de Danıştay tarafından gönderileceğini belirten Koç, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla ormanlarımız tamamen kurtulmuş olacak" dedi.

Avukat Koç, Kültür Bakanlığı'nın askıda bulunan 5 ayrı ormanlık alanın tahsis kararının askıdan indirildiğini söyledi. Şu anda davası süren ve kesinleşmeyen yargı kararları bulunduğunu kaydeden Koç şunları söyledi:

"Antalya Sorgun ormanları da bunlardan biri. Oymapınar ve arkasındaki alanla, Çeşme ve Bodrum'da da dava sonucu beklenen yerler var. Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararı, çoğu turizm tahsis bölgesini ilgilendiriyor. Lara ve Belek'i de kapsıyor. Bu karar Turizm Teşvik Yasası'na göre verilmiş bütün ormanlık alanları kapsıyor. Bundan önce verilmiş ve kesinleşmiş tahsislerin iptalini gerektirmiyor. Bundan sonra yapılacakları ve hali hazırda kesinleşmemiş orman alanlarının tahsisinin iptaline ilişkin."

Danıştay: Orman kalmalı
Danıştay'ın gerekçeli kararında şu ifadeler kullanıldı: "Her ne kadar orman arazilerinin turizm yatırımlarının tahsisinde kamu yararı bulunduğu düşünülebilirse de, 'ormanların orman olarak korunmasındaki kamu yararının daha öncelikli ve üstün nitelikte olduğu açıktır' hükmüne yer verilerek dava kabul görmüş, (...) Anayasa'ya aykırılığı saptandığı için konu Anayasa Mahkemesi'ne intikal ettirilmiş ve yüksek mahkeme bir karar verinceye kadar tüm orman alanlarının tahsisisin yürütülmesi durdurulmuştur."