Turizm Sektörü 2,8 Milyar Lira Yatırım Teşviki Aldı



AKTOB Ar-Ge Birimi'nin yaptığı araştırmaya göre, 2012'nin 9 aylık döneminde 201 proje için 2,8 milyar lira yatırım teşviki sağlandı. Bu projeler içinde 176'sı, komple yeni yatırımları öngördü. Araştırmaya göre 2,6 milyar liralık yeni tesis yatırımları ile 42 binden fazla yeni yatak yapılacak, yeni yatırımlar, aynı zamanda yaklaşık 11 bin kişiye iş olanağı sağlayacak.

Yeni tesis yatırımlarında ilk sırayı yüzde 33,5 ile 4 yıldızlı oteller aldı. 4 yıldızlı tesisleri yüzde 29,5 ile 3 yıldızlı tesisler takip ederken, yeni tesisler arasındaki 5 yıldızlı otel ve butik tesisler ise yüzde 14'er pay aldı.

Yeni yatırımların illere göre dağılımında İstanbul, yüzde 14 ile ilk sırada yer alırken, İstanbul'u yüzde 11 ile Antalya, yüzde 8 ile Muğla ve yüzde 7 ile Aydın izledi.

Üretilecek yatak sayısı açısından ise yüzde 27 ile Antalya ilk sıraya yerleşti. Antalya'nın ardından yüzde 14 ile İstanbul ikinci sırada, yüzde 7'şer payları ile Muğla ve İzmir ise üçüncü sırada yer aldı.

Turizm yatırımı olmayıp, bu kapsamdan faydalanan 27 öğrenci yurdu yatırımında da 8 bin dolayında yatak yapılmasının öngörüldüğü bildirildi.