Turizmciye Talan Vizesi

TBMM Adalet Komisyonu’nda, dün AKP’li milletvekillerinin çeşitli yasalarda değişiklik yapılmasına ilişkin verdiği yasa önerisi görüşüldü. Öneride yer alan ve tartışmalara neden olan gecekondulara elektrik ve su hizmeti götüren belediye yetkililerine 5 yıl hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin düzenleme metinden çıkarıldı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, konuyu İçişleri Bakanlığı ile görüşeceğini, sorunun belki genelgeyle çözülebileceğini söyledi. Ancak yasanın, “Bir hakka dayanmaksızın kamuya veya özel kişilere ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir” şeklinde olan hükmünden “kamu” ifadesi çıkarılarak özellikle kıyılar ve sahiller olmak üzere kamu arazilerinin işgal edilmesinin önü açıldı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, turizm işletmelerinin kıyılar nedeniyle haklarında ceza davaları açıldığını belirterek düzenlemeyi savundu. Şahin, “Turizm işletmeleri, böyle devam ederse ‘bu işi, oteli biz bırakıp gidiyoruz, turizm de nereye giderse gitsin’ diyeceklerdir” dedi.

Öneri, anayasaya aykırı

Yargıtay temsilcisi ise, önerinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. MHP’li Rıdvan Yalçın, özel mülkiyeti koruyan bir düzenleme yapıldığını belirterek “Yarın bir zorba çıkar kumsalı işgal ederse ne yapılacak? Allah aşkına yapmayın” dedi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de, anayasaya aykırı olduğunu söylediği önerinin kabul edilmesiyle kıyılardaki yapılaşmanın değişeceğini vurguladı. Yasa önerisiyle, ayrıca devletin elinde tapusu olan vatandaştan 10 yıl geçtikten sonra arazisini mahkeme kararıyla alması da engelleniyor. Bu hüküm, devletin tasarrufu altında olduğu iddiası ile önceden açılan ve henüz kesim hükme bağlanmayan davalar için de geçerli olacak.