Turizmde Tesettür Kamplaşması



Siyasal İslam’ın toplumun yaşam biçimine etkileri, turizm alanında kendini belirgin biçimde hissettiriyor. “Harem-selamlık” uygulamalı otellerin sayısı giderek artarken, turizm sektöründe “yaşam biçimine göre tatil” anlayışı yerleşiyor. Tesettürlü turist ağırlayan oteller bikinili konuk istemiyor. Buna karşın, modern yaşam biçimini benimseyen kişilerin gittiği işletmeler de tesislerinde “haşemalı turist” görmek istemiyor.

Bodrum Örneği

Geçen ay sonunda Bodrum’da yaşanan bir olay, turizmde tesettür kamplaşması yaşandığının sinyallerini verdi. İnternet aracılığıyla “www.gezisitesi.com” adresinden Bodrum’daki Mavi Kumsal Oteli’ne tesettürlü eşiyle birlikte rezervasyon yaptıran Ahmet A. adlı kişi, otel yetkilileri tarafından kendilerine “daha uygun” bir otele yönlendirildi. Dinci basının “eşi başörtülü diye otele alınmadı, geceyi karakolda geçirdi” biçiminde çarpıttığı olay, Otel Genel Müdürü Erdal Özadalı’nın anlatımıyla şöyle gerçekleşti:

“Otelimizin tesettürlüler için uygun olmadığını seyahat acentelerine bildirmiştik. Ancak yaşanan rezervasyon hatasının misafirlerimizi mağdur etmemesi için, onları başka bir tesise yönlendirdik. Ödedikleri bedelin iade edileceğini ve misafir edilecekleri tesis için de ücret alınmayacağını kendilerine bildirdik.”

Özatalı’nın uygulamayı savunma biçimi, turizmde tesettür kamplaşması yaşandığını ortaya koyuyor:

“Tesettürlü misafirlerimizin daha çok yurtdışından turistlerin kaldığı tesisimizde arzu etmeyecekleri manzaralarla karşılaşmaları kaçınılmazdır. Aynı biçimde haşema kullanmayan misafirlerimizin de haşemayla havuza giren konuklarımızın durumundan rahatsız oldukları geçtiğimiz yıllarda tespit edilmiştir. Bu nedenle otelimize haşema kullanan konuk alınmaması prensip kararı haline getirilmiştir.”

Tesettürlüler, iki tarafın da rahatsız olmaması için bazı işletmelere konuk edilmek istenmiyor. Ancak onlara yönelik tesislerin sayısı giderek artıyor. Ege ve Akdeniz'i kapsayan kıyı şeridinde “dini kurallara uygun” turizm seçenekleri sunan “huzurlu tatil” işletmeleri bulunuyor. “Aile tatili” sloganını kullanmayı seven bu tarz işletmelerden en bilineni Didim Akbük’teki Caprice Palace. Tatilini Çeşme’de geçirmek isteyen tesettürlüler, Çiftlikköy’deki Yeni Meltem Tatil Köyü, Club Famila, Eda Garden ve Ionia Otel’e gidebiliyor. Karaburun’da adı her sezon değişen Club Asya önemli bir merkez. Kuşadası’ndaki Çam Tatil Köyü, etrafı kapalı bayan havuzu ve mescidiyle bungalov evlerde konaklama olanağı sunuyor. Antalya Demre’de Andirake Hotel ve Alanya’daki İlay Alanis Otel’de, haşema ve tesettür yadırganmıyor. Alanya’daki Club Samira ise daha çok Almancıların ilgisini çekiyor. Alanya’daki Şah Inn Suit, “her şey dahil” sistemiyle tesettürlülere hizmet sunuyor.

Tesettür Tur!..

Tesettürlülere yönelik termal tatil seçenekleri de bulunuyor. Selçuk Pamucak’ta Burcclub, Güre’de Saruhan Otel, Afyon Gazlıgöl’deki Soydan Termal Otel’de de hemcinsler ayrı havuzlarda şifa arıyor. Nevşehir’deki Roza Resort da sağlık ve tatil kavramlarını bir araya getiriyor.

Adları zaman zaman değişen bu otellerin yanı sıra, tesettürlü tatilciler kendilerine özel düzenlenen mavi tur yolculuklarına da çıkabiliyor.