Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı'ndan Almanya Çıkarması



Türk boya sektörünün uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü ve ihracatını artırmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı'nın UR-GE Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği kapsamında Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımını kuran İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Cezayir ve Fas'ın ardından sektörü bu kez dünya boya devi Almanya ile buluşturdu. Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı'nda yer alan 9 Türk firması, Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen Farbe Fuarı'nda ürünlerini sergileme ve ikili görüşmeler yapma fırsatı buldu.
     
Boya Sanayicileri Birliği (BOSAD) işbirliğiyle düzenlenen fuar organizasyonu, sektörün ilk kez ortak katılım göstermesi açısından da dikkat çekti. Bir sonraki adım olarak ise Sahra altı Afrika'da yeni pazarlar hedefleniyor.
     
Boya sektörünün en önemli buluşmalarından biri olarak kabul edilen Farbe Fuarı'na katılan Türk firmaları; inşaat boyaları, cephe kaplamaları, yalıtım ürünleri, boya yardımcı malzeme ve ekipmanları gibi farklı ürünlerini sergiledi. Dört gün boyunca süren fuarda, 110 ikili görüşme gerçekleştirilerek, yeni iş bağlantılarına imza atıldı. Son yıllarda ihracat artışıyla dikkat çeken sektörün, bu sayede yeni ihracat rekorlarına ulaşması bekleniyor. Sektörün dünyaca ünlü temsilcileriyle bir araya gelen Türk boya sektörü için, Avrupa ve özellikle Türk nüfusunun yoğun olduğu Almanya, Hollanda gibi ülkeler de önem taşıyor. Türk ürünleri, avantajlı fiyatları nedeniyle Avrupa ülkelerinde büyük ilgi görüyor ve tercih ediliyor.

''Bir sonraki rotamız Sahra altı Afrika ülkeleri''
    
İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, UR-GE çalışmaları kapsamında kurulan Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı'nın ikinci gezisinin, sektörün ilk ortak katılımı olması açısından önem taşıdığını vurguladı. Sadıkoğlu, şunları kaydetti:
     
''Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı olarak ilk kez Farbe Fuarı'nda yer alıyoruz. İlk kez katılmamızın yanı sıra sektörümüzün ortak hareket etme gücünü görmek açısından da önemliydi. Dünya boya pazarında en büyük paya sahip olan Almanya'da ürünlerini sergileyen Türk firmalarımız, gerçekleştirdikleri ikili görüşmelerden oldukça memnun kaldılar. Ekonomi Bakanlığı'mızın yurtdışı pazarlama konusundaki destekleri ile firmalarımızın yeni pazarlara girişine yönelik organizasyonlarımıza önümüzdeki aylarda da devam edeceğiz. Bir sonraki rotamızı ise Sahra Altı Afrika ülkeleri olarak belirledik.''
     
Bu arada fuar, ikili görüşmelerin yanı sıra sektör küme çalışmalarının yapılmasına fırsat tanıyarak, ilerleyen dönemde Almanya'da yerleşik boya kümeleri ile toplantılar gerçekleştirilmesi yönünde görüşmelere de zemin hazırladı.