Türk Çeliğine Malezya Kapısı Yeniden Açıldı



Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) açıklamasına göre, 26 Haziran 2012 tarihinde yerli üreticilerini korumak amacıyla Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Güney Kore ve Tayvan'a yönelik 'Demir veya Alaşımsız Çelikten Filmaşin' ürünlerine karşı anti-damping soruşturması açan Malezya hükümetinin, Ekonomi Bakanlığı'nın ve dışarıdan alınan yardımların verdiği güçle ÇİB tarafından başlatılan haklı hukuk mücadelesi neticesinde soruşturmayı temelli olarak kaldırdığı bildirildi.

ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuya ilişkin açıklamasında, kararın sektör açından sevindirici olduğunu belirterek ''Soruşturma nedeniyle kısa süreli kaybettiğimiz pazarı daha güçlü bir şekilde yeniden kazanmış olduk'' dedi. Özellikle ülkemiz çelik ürünlerine yönelik olarak benzer korumacı önlemlerin çok ciddi ölçüde arttığını ve son iki yılda 12 ülkenin korumacı önlemlere başvurduğunu kaydeden Ekinci, bu gelişmeler de göz önüne alındığında Malezya'da sağlanan başarının diğer ülkelerdeki çalışmalar için de çok ciddi bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi. Ekinci, Ekonomi Bakanlığı, ÇİB'in ve sektör temsilcilerinin yoğun çabaları ve başarılı hukuksal girişimleri neticesinde, dışarıdan alınan yardımlarla birlikte, başlatılan soruşturmanın Türkiye'nin lehinde sonuçlandığını belirtti.
     
ÇİB açıklamasında şunlar kaydedildi:

''Alınan bilgi doğrultusunda, Malezya hükümetinin soruşturma başlattığı diğer ülkeler ile ilgili ise 20 Şubat 2013 tarihinden (bugünden) itibaren beş yıl süreyle yüzde 3,03 ile yüzde 25,2 arasında değişen oranlarla damping vergisi uygulanacağı bildirildi.''