Türk Firmaları Kolombiya'nın Altyapı Çalışmalarına Talip



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kolombiya'da 2012 ve 2013 yıllarında yapılacak 10 milyar dolar bütçeli altyapı çalışmalarına Türk firmalarının talip olduğunu belirtti.
    
Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'ndaki toplantı salonunda Kolombiya Devlet Başkan Yardımcısı Angelino Garzon ile bir araya geldi. Bakan Çağlayan burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve ticari açıdan çok önemli potansiyel bulunduğunu, Türkiye olarak zaten Güney Amerika ülkelerine çok büyük önem verdiklerini söyledi. Latin Amerika'da 5 ayrı ülkede Ekonomi Bakanlığı'na bağlı 7 ticaret müşavirliğinin görev yaptığını anlatan Çağlayan, bu sayıyı çok yakın bir zamanda 11'e çıkaracaklarını anlattı.
    
İki ülke ticaret hacminin her yıl artış gösterdiğini anlatan Çağlayan, ''Ülkemizin 2011 yılının 11 ayında yaptığı ithalat 590 milyon dolar. Aynı dönemde bizim ihracatımız da 105 milyon dolar. Yani yıl sonuna kadar ticaret hacmimizin 800 milyon dolara çıkacağını öngörüyoruz'' dedi. Çağlayan, Türkiye'nin Kolombiya'ya demir çelik, tekstil, elyaf malzemeleri, makine-teçhizat, ihraç ettiğini; Kolombiya'dan da taş kömürü başta olmak üzere linyit ve plastik mamulleri aldığını kaydetti. Kolombiya ile sürdürülen 'serbest ticaret anlaşması' çalışmalarının bir an önce sonuçlanması gerektiğini anlatan Çağlayan, bunun iki ülke ticareti ve ekonomisine çok ciddi destek vereceğini belirtti.
    
İki ülke arasında ticaret işbirliği anlaşmasının 2006 yılında imzalandığını hatırlatan Çağlayan, bu anlaşmaya dayanarak bu yıl içinde Kolombiya Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının yapılması gerektiğini söyledi.
    
''Ekselansları, bu işlere talibiz''
    
Kolombiya Ulusal Altyapı Ajansı'nın açıklamasına göre 2012-2013 yılında Kolombiya hükümetinin alt yapı harcamaları için 10 milyar dolarlık bütçe ayırdığını hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu:
    
''2014-2016 döneminde de 1 milyar dolarlık alt yapı harcaması yapılacağı açıklandı. Bunun önemli bir bölümünün karayolu yapımından oluşacağı ifade ediliyor. Firmalarımız dünyanın birçok ülkesinde binlerce kilometre otoban yaptılar ve çok tecrübeli olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ekselansları, bu işlere talibiz. Türk müteahhitlerinin bu ihalelerde yer almasını istiyoruz. Bu konuda gerekirse benim başkanlığımda bir ticaret ve müteahhitlik sektör heyeti ile bu yıl ülkenize bir ziyaret yapmak istiyoruz.''

Kolombiya Devlet Başkan Yardımcısı Angelino Garzon da Türk firmalarının ülkesinde iş yapmasının kendisini mutlu edeceğini söyledi. Altyapı projeleri konusunda Türk şirketlerinin tecrübeli olduğunu bildiğini anlatan Garzon, ''Biz ülkemizde altyapı çalışmaları için 10 milyar dolarlık bir bütçe ayırdık. Bu rakam, sadece merkez için, yerel bölgelerle birlikte bu 15 milyar dolara çıkıyor. Bu konudaki talebinizi devlet başkanıma ve ilgili bakanlara ileteceğim. İlişkilerimizin en iyi seviyeye gelmesi için elimden gelenin en iyisini yapacağım'' dedi.

Garzon, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının 15-17 Şubat'ta gerçekleştirilecek toplantılarda bir sonuca ulaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.