Türk Firması,Sibirya Kışında Kent İnşa Ediyor



Türk inşaat şirketi Kontek, Rusya’nın dondurucu soğukları ile ünlü Sibirya bölgesinde bulunan Khanty-Mansyisk (Hanti Yurdu) kentini adeta yeniden kuruyor.

Rusya’nın petrol ve doğalgaz açısından bir numaralı bölgesinin başkenti olan Khanty-Mansyisk, çetin kış şartları sebebiyle Batılı inşaat firmalarının gözünü korkutmuş. Sıfırın altında 40 derecede birkaç metrekare beton dökülebilmesi için alanın brandalar ile kapatılıp ısıtılması gerekiyor. Sovyetler Birliği döneminde iki katlı tahta evleri ile küçük bir kasaba olan kent bugün Kontek’in yaptığı inşaatlarla modern bir görünüme kavuşuyor. Türk firması, kentte bugüne kadar öğrenci yurdu, otel kompleksi, Khanty-Mansyisk Bölge Valiliği binası, üniversite kampusü, bowling ve eğlence merkezi, tiyatro kültür merkezini inşa etmiş.

Kontek İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, geçtiğimiz günlerde Khanty-Mansyisk Camii’nin yapımına başladı. Khanty-Mansyisk’nin yerli halkı Hantiler olarak biliniyor. Sovyetler Birliği döneminde ilgi görmeyen bölge halkı, son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un Glasnost ve Perestroyka ilanından sonra önemli hale gelmiş. Rus petrollerinin yüzde 70’e yakınının bu bölgeden çıkması ve bu petrollerin yüzde 25’inin bölgeye bırakılması Hanti Yurdu’nu varlıklı hale getirmiş. Ancak dağ evlerini andıran iki katlı evlerde barınan Hantiler, kendilerine sıfırın altında 40 derecede inşaat yapacak firma bulmakta zorluk çekmiş. Bu zorluğu göze alan Kontek İnşaat, bugün adeta kenti baştan başa yeniden kuruyor.

Kontek İnşaat 1995 yılında Arif Adıyaman tarafından İstanbul’da kurulmuş ve yine aynı yıl Rusya’nın başkenti Moskova’da irtibat bürosu açmış. Hem kuruluş sözleşmesi, hem de Rusya Federasyonu İnşaat Lisansı, şirketin her türlü üstyapı ve altyapı inşaatlarını yapma ve dizayn etme yetkisini sağlamış. Kontek İnşaat, 1995-2001 yılları arasında, Rusya Federasyonu’nda ve Türkiye’de orta ölçekli bina taahhütlerini üstlenerek, yılda ortalama 10 milyon dolarlık cirosu ile kendi bünyesinde gelişmeye başlamış. 2001’de İsmail Koçak, Necati Gültekin ve Haluk Nayman’ın şirkete ortak olmaları Kontek’in gelişmesine önemli etkide bulunmuş. Nitekim 2001-2002’de önemli projelerin taahhütlerini üstlenen şirketin cirosu 100 milyon doları aşmış. 2003’te ise halen taahhütü sürmekte olan işlerin parasal hacmi 200 milyon doları buluyor. Şirket kısa dönemde hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini artırarak Rusya Federasyonu taahhüt kapsamını artırmayı hedefliyor. Rusya’da yatırım projeleri geliştirmenin yanı sıra Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri dışındaki ülkelerde inşaat taahhütleri üstlenmek ve Batılı inşaat firmaları ile ortak girişimler bulunmak istiyor.

Kontek firması, görülen iş yoğunluğuna göre değişen sayıda işçi çalıştırıyor. İşlerin yoğun olduğu dönemlerde işçi sayısı iki bine yaklaşıyor. Çalışan işçiler, kaba beton yapı bitip bina kapatılana kadar çok zor şartlarda çalışıyor. Bina kapatıldıktan sonra bina içi ısıtılarak tüm ince işler tamamlanıyor. Binaların kaba yapıları yaz aylarına kadar yetişiyor. Havanın soğuk olması işçiler açısından tehlikeli. İşçilerin eldiven ile çalışması gerekiyor.

Karlar altındaki kentin içinden geçen Ob nehri kışın donuyor. Donan nehir üzerindeki gemiler buzlar üstünde aylar boyunca havaların ısınmasını beklemek zorunda kalıyor. Yazın donan nehir dinamitlenerek açılıyor. Yerli halk Hantilerin başlıca geçim kaynağı avcılık, temel besinleri ise balık. Rusya Federasyonu’nun ev sahipliği yaptığı kış olimpiyatları bu kentte düzenleniyor.

Branda ile ısıtılıp beton dökülebiliyor

Sekiz ay kışın hakim olduğu Khanty Mansyisk’te hava sıcaklığı sıfırın altında 45 dereceye kadar düşüyor. Rusya’nın inşaat şirketlerinden istediği teknik şartnameler Türkiye’dekinden daha katı olarak biliniyor. Şartnamenin zorluğu bir yana, soğuk hava da inşaat firmalarının önündeki en büyük engel. Birkaç metrekare beton dökülebilmesi için bile beton dökülecek alan brandalar ile kapatılıp ısımaklarla ısıtılıyor.