Türk İnşaat Şirketlerinden Kazak Bakana Tepki

Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Ermuhamet Ertisbayev'in ''Türk inşaat şirketlerinin kalitesiz iş yaptıklarına'' ilişkin iddiasına, Türk müteahhitler tepki gösterdi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türk inşaat firmalarının, 62 ülkede inşaat yaptığını ve ''çok başarılı işler'' ortaya koyduğunu belirterek, böyle bir eleştiriye ilk kez tanık olduğunu kaydetti.

Koçoğlu, ''Geçen sene 12,7 milyar dolarlık iş yapıldı. Bunu bir şekilde kesmek istiyorlar. Açık söyleyeyim biz Avrupalıların elinden işleri kapıyoruz'' dedi.Kazakistan'ın çok büyük bir inşaat pazarı olduğuna dikkati çekerek, bir senaryonun sözkonusu olabileceğini aktaran Koçoğlu, şöyle konuştu: ''Çatıdan su aktığı söyleniyor. Diyelim su akıyor, bunun teminatı var, müteahhite çatır çatır yaptırırlar, bir daha sokmazlar. Hukuktan önce zaten sözleşmesel olarak bir takım yaptırım güçleri idarelerin her zaman vardır. Ama Bakan bunu kamuoyuna şikayet ediyorsa burada politika var demektir.''

''Akreditasyon Sistemi Olmalı''
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de Kazak Bakanın bahsettiği ulusal arşiv binasının inşaatını yapan firmanın kendi üyeleri olmadığını belirterek, ''Açıkçası, gidip gözümle görmediğim için bu Bakanın inşaat ile ilgili söylediği doğru mudur, haksızlık mıdır bilemiyorum'' dedi.

''Her çantasını alıp yurtdışına giden ve iş yapan firmanın adının Türk müteahhiti olduğunu'' kaydeden Eren, bir akreditasyon, seçme, eleme sisteminin bulunmamasını eleştirdi. Eren, ''Bir model üreterek, gerek banka teminat mektuplarının verilmesinde, gerek yurtdışına çıkış izni verilmesinde bir akreditasyon, bir seçme, eleme prosedürü bulunmasını hep istedik. Dolayısıyla yurtdışında her Türk müteahhitinin yaptığı işi savunacak durumda hissetmiyorum kendimi'' diye konuştu.

Bu olayda oradaki siyasilerin başka ülkelerin şirketleri tarafından yönlendirilme ihtimali bulunduğunu belirten Eren, şunları kaydetti: ''Türk müteahhitlerini kamuoyu nezdinde kötülemek, onların yerine başka firmaların ihalelere girmesini sağlamak gibi hareketler olabilir. Bu, Kazakistan'daki işçilerin çıkardıkları kavgalar sırasında da ortaya atılmış bir senaryoydu. Türk inşaat firmalarının rekabetini kırmak için yabancı bazı firmaların Kazakistanlı işçileri kışkırtmasından bahsedilmişti. Benzer bir şey olabilir. Ama bunun yanında gerçekten bir meslektaşımızın yaptığı bir işte bazı teknik arızalar da olabilir.'' Eren, Kazakistan'da gerek havaalanı, otoyol, karayolu gerek devletin çok büyük binalarını yapan Türk inşaat firmaları hakkında bugüne kadar hiçbir kötü duyum almadıklarını, aksine firmaların ''çok methedildiğini'' söyledi.

Kazak Bakan Ne Demişti?
Kazakhstan Today Ajansının haberine göre, Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Ermuhamet Ertisbayev, Başbakan ve hükümet üyelerinin hazır bulunduğu Astana valilik ve belediye başkanlığı binasındaki toplantıda, başkentte yapılan inşaatların kalitesizliği ve standartsızlığına örnek olarak ulusal arşiv binasını göstermişti. Ertisbayev, ''Kubbe tarzı binaların çatısından su akıyor. Ulusal arşivin sıcaklık ölçüm termometresi hep 8 dereceyi gösteriyor. İşte Türk inşaat şirketlerinin yaptığı işlerin kalitesi'' demişti.

Ajansın haberinde bazı batılı mimarların projesini çizdiği inşaatların başarılı bir şekilde, 6 yılda bitirilmesi gerekirken bir yılda bitirildiği kaydedilmişti.