Türk İnşaatçılarının Tarihi Yazıldı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Tarih Vakfı işbirliğiyle hazırlanan “İnşaatçıların Tarihi-Türkiye'de Müteahhitlik Hizmetlerinin Gelişimi ve Türkiye Müteahhitler Birliği” adlı kitap önceki gece tanıtıldı.

Etfal Şükrü Batmaz, Kudret Emiroğlu ve Suha Ünsal tarafından kaleme alınan kitabın tanıtımında konuşan TMB Başkanı Erdal Eren, kitap çalışması sırasında, aralarında Süleyman Demirel'in de yer aldığı sektörün 45 duayeniyle toplam 200 saatten fazla görüşme yapıldığını belirtti.

Eren, “Büyüklerimizin son derece etkileyici mesleki özgeçmişleri, TMB tarafından bugün her zamankinden daha çok bilinmektedir ve kurum belleğine aktarılmıştır” diyerek müteahhitlik mesleğiyle ilgili standardın bulunmayışını eleştirdi.

Bir karpuz satıcısının inşaat yapabilmek için limited veya anonim şirket kurmasının yeterli olduğuna dikkati çeken Eren, “Bu işi layıkıyla yapmak için neler gerekir sorusu artık sorulmalı ve gerekleri yapılmalı. İnşaat müteahhitliği, uygarlığın gelişmesine katkı sağlayan bir meslektir” diye konuştu. Eren, TMB'nin geçmişine ışık tutan bu çalışmanın, “sektörün kendisini sorgulamasına ve daha ileriye götürecek düzenlemelere ilham kaynağı olmasını” diledi.

Toplantıya katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, Türkiye'nin gelişmesinde ve kabuk değiştirmesinde mimar ve müteahhitlerin büyük emeği bulunduğunu belirtti. Demirel, Ziya Paşa'nın sözlerine atıfta bulunarak Cumhuriyet'in ve Atatürk'ün ana hedefinin, “kendi ülkesine viraneler, harabeler ülkesi denmesinden duyulan ıstırabı ortadan kaldırmak” olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kaynak olmadığı, sağlanan sınırlı kaynağı da kullanabilecek mühendis ve mimar bulunmadığını ifade eden Demirel, inşa edilen ilk barajlar için yurtdışından mühendis getirildiğini ancak bu mühendislerin Türklerle ortak iş yapmasının şart koşulduğunu anlattı. Demirel, bugün Türkiye'nin, imar ve inşada dünyanın 10. büyük ülkesi olduğuna dikkati çekerek “Fabrika, baraj, yol, köprü, otel yani medeniyet denilen işi yapan Türk mimar ve mühendislerine birilerinin teşekkür etmesi gerektiğini” söyledi.