''Türk İşadamlarını Ülkemizde Yatırıma Davet Ediyoruz''



Kosova-Türkiye Ticaret Odası ile İzmir Ticaret Odasının işbirliğiyle oluşturulan Kosova-İzmir İş Forumu, Kosova'da Yatırım Perspektifleri konulu toplantı ile iki ülkenin ekonomik işbirliğine ilişkin yeni yatırım olanaklarını ele aldı. Toplantıya, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Cuneyd Ustaibo, Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Kosova-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ahmet Mithat Milli ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, yönetim kurulu üyeleri ve işadamları katıldı.

İki ülkenin ekonomik işbirliği olanakları ile Kosova'daki çalışmalara ilişkin bilgi veren Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı Ustaibo Kosova hükümetinin önümüzdeki 5 yıllık vizyonda ekonomik büyüme, makro ölçüde yatırım ve özel sektör desteğini sağlayacağını belirterek, bu kapsamda yeni ve yabancı yatırımlar için de vergi, hukuk, altyapı düzenlemeleri gerçekleştireceğini söyledi.

Kosova'nın bağımsızlığını ilan ettiği 2007 yılından bu yana uyguladığı politikalarla yıllık ortalama 7-8 büyüme sağladığını, işsizlik oranının da yüzde 8-10 düzeyine indiğini ifade eden Ustaibo, Kosova'nın Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip, bölgesinde de yatırımlara en fazla kolaylık sağlayan vergi politikalarını uygulayan ülkesi olduğunu kaydetti.

Kosova'nın ekonomik hedeflerine ulaşmada, Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediğini dile getiren Ustaibo, Türk işadamları için ülkesindeki yatırım yapılabilecek en güçlü sektörlerin iş geliştirme, gıda, madencilik, tekstil, inşaat ve turizm alanları olduğunu dile belirtti.

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu da Türkiye ile Kosova'nın stratejik ve ekonomik ortak olduğunu belirterek, ülkesinde halen ulaşım ve endüstri alanında yatırımları olan Türk şirketlerinin bulunduğunu, hedeflenen yeni ekonomik vizyon ile Türk şirketlerinin, Kosova'daki yatırımlarının artmasını umduklarını söyledi.

İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu da iki ülkenin ticaret hacminin son yıllarda artış gösterdiğini, tekstil, makine, gıda, tarım, enerji ve bankacılık sektörlerinde yeni işbirliklerinin yapılması gerektiğini anlattı.

Kosova-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Ahmet Mithat Milli de Kosova'nın ekonomik büyümesinin özel sektör yatırımlarına dayalı olarak gerçekleşeceğini ifade ederek, Türk ve İzmirli işadamlarının ülkesinin sektörel potansiyelini değerlendirmesini istedi.

Toplantıda, Kosova'da yatırım yapılabilecek sektörlerle ilgili tanıtımlar ve işbirliği olanakları ele alınacak. Konuk 25 kişilik heyetteki Kosovalı işadamları ile İzmirli işadamları da yatırım olanaklarına ilişkin bilgi alışverişinde bulunacak.