Türk İşçi Çalıştırana Yüzde 17 Ek Yük

Müteahhitler, 1 Temmuz 2007'de yürürlüğe girecek yeni Sosyal Güvenlik Yasası'ndan rahatsız. Yasa ile "geçici görev" kapsamına alınan yurtdışına çalıştırılmaya götürülecek işçiler için işverenin ödeyeceği prim yükü daha da artacak. Yurtdışında çalıştırdıkları Türk işçiler için zaten çifte sigorta primi ödeyen ve bu nedenle Filipinli, Vietnamlı, Pakistanlı, Çinli işçilere yönelmeye başlayan müteahhitler konuyu, Çalışma Bakanlığı'na iletti. Sunulan öneride "İşçinin meslek hastalığı ve iş kazası riskini kapsayan kısa vadeli sigortasını işveren; malullük, ölüm ve yaşlılık gibi uzun vadeli riskinin sigorta primini ise çalışan karşılasın" denildi. Öneri, 16 Mart'taki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Sektörel Ekonomi Şûrası'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sunulacak.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Sekreteri Haluk Büyükbaş, 5510 sayılı kanundaki sıkıntının iki noktada yoğunlaştığını, bunlardan birisinin "geçici görevli" tanımı olduğunu belirtti. Büyükbaş, "Yurtdışında şantiyede çalışan işçinin Türkiye'de çalışıyor gibi gösterilmesi pek çok uygulamada sorun yaratıyor. Bu işçiler bizim sürekli çalışanlarımız değil" dedi. Bir diğer sıkıntının ise işveren üzerindeki prim yükündeki artış olduğunu kaydeden Büyükbaş, şu an yüzde 25 olan topluluk sigortası priminin kanunla yüzde 41,5'e çıkarılmasını eleştirdi. Büyükbaş, "Bu kadar prim veriyorum ama bunun bir de kullanılabilir bir tarafı yok. SSK hastanesi yok ki, o ülkede. İşçinin sağlık sigortasını zaten bireysel sözleşmelerle karşılıyoruz. Türk mevzuatı bize, akreditasyon şansı hiç olmayan prim yükü getiriyor" diye konuştu.


İstihdam 5 yıldır aynı


Yurtdışına işçi götürürken İŞ-KUR'la yapmak zorunda oldukları topluluk sigortasının uygulamada tamamının işverence ödendiğini belirten Büyükbaş, prim artışının sektörün rekabetçiliği ile Türk işçi istihdamını geriye götüreceğine dikkat çekti. "Bu sefer ne oluyor? İş hacmimiz 12.7 milyar dolara çıkarken yurtdışında çalıştırılan Türk işçi sayısı son 5 yılda değişmiyor. 60 binlerde kalıyor" diyen Büyükbaş, çifte sigortalama gibi masraflar nedeniyle müteahhitlerin artık Filipinli, Vietnamlı, Pakistanlı ve Çinli işçileri tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Gittikleri ülkede, o ülkenin yanı sıra Türkiye mevzuatına da uymak zorunda olduklarını hatırlatan Büyükbaş şöyle konuştu: "Örneğin; söz konusu ülkede çalışan Alman firması Türk mevzuatına göre çalıştırmak zorunda olmadığı için söz konusu ülkeye götürdüğü Türk işçide sizin gibi ek bir sürü yükün altına girmiyor. Alman firma sadece çalışılan ülkede istenen primi ödüyor."

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ise kanunun ilgili maddesinin Türkiye ile arasında sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmamış ülkelere dönük olduğunu vurguladı. "İkili sözleşme imzalanan ülkelerle ilgili bir sıkıntı yok, orada kimin mevzuatının geçeceği düzenlenmiş durumda. Ancak bu ülkelerle müteahhitlik hizmetlerimiz çok az ya da yok. Bu durum da bizi etkiliyor" diyen Koçoğlu, yoğun çalıştıkları ülkelerle sosyal güvenlik anlaşmalarının çok da kolay yapılmadığını ifade etti.