Türk İşi Olan Proje Harikası



Balıkesir - Bursa yüksek gerilim hattında iki direk sulama göletinin içinde kaldı! Gölet çevresinde tehlikeden habersiz vatandaşların balık tuttuğunu söyleyen CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, konuyu TBMM’ye götüreceğini açıkladı:

“Gerçekten garip bir durum. Bu direkler kış mevsiminde tamamen suyun içinde kalıyor. Şu anda mevsim yaz olduğu için sular çekilmiş. Bu direkler korozyon, küflenme sonucu yıkılırsa ne olur? Göletteki tüm canlılar, burada balık avlayanlar kömür olur. Bunun vebali, direkleri taşıyacağını söyleyip de  ‘ödenek yok’ diyenlerindir. Yaptığım araştırmalarda 2006 yılında genel bütçeden 2 milyon 600 bin lira ödenek geldiğini, bunun da 1 milyon lirasının enerji nakil hattı için verildiğini öğrendim. Ama direkler taşınmamış ve ödenek köy yollarının asfaltı ile köy meydanlarına parke taşı döşemeye gitmiş. TBMM’ye önerge vereceğim. ”

1 milyon liralık gölet

Balıkesir’in Akarsu köyü yakınlarındaki sulama göleti, 2003’te 1 milyon lira harcamayla bitirildi. Gölet su tatmaya başlayınca yaklaşık 20 yıl önce yapılan ve Soma Termik Santralı’ndan Batı Anadolu’ya 380 KW enerji taşıyan yüksek gerilim hattının Balıkesir- Bursa arasındaki 15 ve 16 nolu direkleri göletin içinde kaldı. Direklerin taşınması için Köy Hizmetleri Müdürlüğü proje hazırlattı. Proje, 30 Aralık 2005’te TEİAŞ tarafından onaylandı, ancak ödenek olmadığı için yapılamadı.

Balıkesir Özel İdare Müdürlüğü, çare olarak 29 Mart yerel seçiminde seçilen yeni muhtara bir yazı gönderdi ve direk yerleri değişinceye kadar dip savağın açılarak gölet su seviyesinin indirilmesini istedi. Muhtar Halil Yılmaz, “Aksi takdirde sorumluluk sizindir” yazıyı alınca şoke olduğunu söyledi. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur ise “Tehlikenin büyüklüğünü biliyoruz. Şimdilik soruna fazla suyun boşaltılmasıyla çare bulduk. Nakil, gölet maliyetini geçse de bunları taşımak zorundayız. Ödenek çıkınca direk naklini yaparız” dedi.

Balıkesir TEİAŞ Müdürü Yusuf Gülmez da “Yüksek gerilim hatları çok özenli projelerdir. Bu direkler kolay kolay yıkılmaz, kopmaz. Ancak suyun içinde kalan bölümün biz ne kadar hasar aldığını bilemeyiz. Bir başka sorun da izolatörlerde bir patlama olduğunda arızayı gidermek suyun içinde olduğundan bizi zorlar. Bu nedenle direklerin sudan kurtarılmasını istedik. Özel İdare Müdürlüğü kabul etti. Sanırım ödenek yokluğu nedeniyle sorun çözülmedi” diye konuştu.