Türk Mermerine Tasarımcı Eli Değdi

Mermerin, farklı tasarımcıların elinde nasıl ısındığını, evlerimize girmek için nasıl can attığını görmek istiyorsanız, 15 Kasım’da Karaköy Antrepo’da başlayacak Block sergisini kaçırmayın.

İMİB sponsorluğunda, Doğal Taş Üreticileri ve İhracatçıları’nın desteği, Haaz Galeri’nin küratörlüğü ve Elle Decor dergisinin basın sponsorluğunda düzenlenen bu tasarım sergisi, Türk mermerini dünyaya tanıtmak için önemli bir adım.

İşleri Centre Georges Pompiou Paris, Museum of Modern Art New York, Design Museum London, Victoria & Albert Museum Brooklyn gibi önemli koleksiyonlarda yer alan Konstantin Grcic, sergi için Mar-mara Table’ı tasarladı.

Dünya çapında tanınmış yerli ve yabancı tasarımcı ve sanatçıların Türk mermerinden tasarlayacakları limited edition ürünlerin sergileneceği Block Sergisi 15 Kasım 2007 Perşembe günü Karaköy Antrepo’da başlıyor. Dünyada örnekleri yalnızca MoMA ve Tate Modern gibi kurumlarda görülen türde bir organizasyon tasarlayan Haaz Galeri, bu projede İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ve Doğal Taş Üreticileri ve İhracatçıları ile işbirliği yapıyor.

Block sergisi, dünyanın en geniş doğal taş rezervlerine sahip olan Türkiye’nin kaynaklarından yararlanarak Türk mermerini dünya tasarım arenasıyla tanıştırmayı amaçlıyor. Türk taşlarından ilham alarak Türk ve uluslararası tasarımcılar tarafından tasarlanan limited edition ürünler, Türk Doğal Taş Üreticileri tarafından üretilmiş.

Sergide kimler mi var? MoMA’nın koleksiyonunda eserleri yer alan Campana Brothers; daha önce Jean Paul Gaultier’in defilesi için de tasarımlar yapan Jurgen Bey; 100% Design Tokyo’nun bu seneki kreatif direktörü Michael Young; Vitra Design Museum’da işleri sergilenen Konstantin Grcic ve Louis Vuitton Paris için bir enstelasyon hazırlayan sanatçı Haluk Akakçe’nin yanı sıra, dünya çapında pek çok koleksiyonda eserleri bulunan ve sergilenen Aziz Sarıyer, Defne Koz, Marcelo Rosenbaum, Marcio Kogan, Arthur Casas, Tanju Özelgin, Autoban, Paola Navone, Matali Crasset, Arif Özden, Gökhan Avcıoğlu, Simon Heijdens ve Jason Miller gibi önemli isimler bu sergi için çok özel ürünler tasarlamışlar.

Tasarımcılar "mermer" hakkında ne düşünüyor

Konstantin Grcic: "Mermerle çalışmak yönünde iki nokta benim çok ilgimi çekti. Öncelikle, katı bir maddeden bir formu oyarak çıkarmanın sunduğu olasılıklar beni heyecanlandırdı. Eski zamanlardaki "heykel" konseptine itaat ettiği için. Normalde tam tersi şekilde çalışıyorum, birkaç elementi bir araya getirerek inşa ederek oluşturuyorum. İkincisi ise mermerin ağırlığını değerlendirmek çok hoşuma gitti, çünkü genelde yaptığım ürünleri daha hafif ve mobil bir hale getirmek için çalışıyorum. Bu seferse ürünün ağırlığı tasarımın önemli bir parçası haline geldi."

Autoban: Bütün doğal materyaller gibi mermer de hayat döngüsünü ve tarihi hissetmenizi sağlıyor. Yalnızca bir taş parçası bile bir dönemin dönüşümünden kaynaklanan, insanoğlunun müdahalesine imkan tanımayan, tamamen doğal bir hadise. Bu kadar hi-tech bir dönemde böyle materyallerle çalışmak tabii ki çok ilginç."

Paola Navone: "Mermere ilk dokunduğunuzda sertliğini hissediyorsunuz, fakat benim hayalgücümde bu materyal yumuşak olabiliyor. Zanaatkarlarla bir deney yapmaya çalıştım. Mermeri cilalanmadan önce parmaklarımın arasına aldığımda yumuşak bir taş hissi uyandırıyor. Bu materyalle yumuşaklık hissi uyandıracak bir şey yaratmak istedim, yumuşak görünsün, bir tekstil parçasıyla elde edeceğiniz hissi uyandırsın..."

Simon Heijdens: "Mermer çok daha büyük bir bütünün parçası olma niteliğini taşıyor. Materyalin üzerindeki damarların devam ediyor olması çok büyük bir bütünlükten bir parça koparıp aldığınız fikrini veriyor. Siz de mermerden bir şeyler oluştururken o bütünün bir parçası haline geliyorsunuz. Ahşaptan veya plastikten bir şey hayal ettiğinizde, üretmek istediğiniz şekil neyse, ürün de o’dur. Değiştirilemez, farklı bir form almaz. Mermer ise çok farklı bir materyal, oyarak, çiviyle işlediğiniz için, sanki bir yerde bir insan bittiğine dair kararı veriyor. Aslında işlemeye devam da edebilir. Bu yönden sürekli bir dönüşüm içindeÉ"

Sergide işleri yer alan tasarımcılar

Campana Brothers

Michael Young

Konstantin Grcic

Matali Crasset

Aziz Sarıyer

Jurgen Bey

Paola Navone

Defne Koz

Arthur Casas

Jason Miller

Marcelo Rosenbaum

Autoban

Tanju Özelgin

Simon Heijdens

Gökhan Avcıoğlu

Marcio Kogan

Haluk Akakçe

Arif Özden