Türk Mimarın Binasına Hollanda'dan Takdir

Sabah Gazetesi yazarlarından Şelale Kadak, Mimar Han Tümertekin' in Hollanda' da ki başarılı çalışmalarını bizlerle paylaşıyor.....

Türk Mimarın Binasına Hollanda'dan Takdir

Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini belki de en sancılı yaşayan ülke olan Türkiye, AB ülkelerini yaptığı projelerle şaşırtmaya ve hayran bırakmaya devam ediyor. Size birazdan anlatacağım hikaye işte bu projelerden biri.

Han Tümertekin genç bir mimar. Bolca ödülü var. İki kez ulusal mimarlık ödülü almış. Fransa'dan da aldığı bir uluslararası mimarlık ödülü bulunuyor. Optimum Konutları ve Göktürk Aytek Evleri, Tümertekin'in son çalışmalarına iki örnek. TEB'in bütün şubelerinin ön cepheleride Han Tümertekin'in elinden çıkmış. Ama sanırım Türkiye Ekonomi Bankası için yaptığı ve Amsterdam Belediyesi'ni büyüleyen son projesi uzun süre konuşulacak.

Herşey, Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) Hollanda'daki bankası TEB NV için, Genel Müdür Akın Akbaygil'in, Tümertekin'den bir proje hazırlamasını istemesiyle başlamış.

TEB, Amsterdam'da 900 metrekarelik bir ofis katından müstakil bir binaya geçmek için Amsterdam'ın hemen dışında Kronenburg'da kanalın yanında bir arazi satın alır ve Tümertekin'den 2000 metrekarelik bir alanda bir bina projesi hazırlamasını ister.

Ülke Hollanda, şehir de Amsterdam olduğundan çizilecek proje de üzerinde hassasiyetle durulması gereken konular var. Ne de olsa, çevreye duyarlı olup olmadığına, estetik olarak bölgeye uyumlu olup olmayacağına kadar pek çok konuda çok titiz davranan Amsterdam Belediyesi kolay kolay her projeye 'olur' vermiyor.

Gerisini TEB'in binasını yaptığını öğrenir öğrenmez telefona sarıldığım ve aradığımda Amsterdam'dan henüz dönmüş olan Mimar Han Tümertekin'den dinliyoruz:

"Binanın tasarımında kanalın suyunu binaya yasladık. Kanal binanın hemen 10 metre yakınında. Suyla birleştirince bina yalı gibi oldu. Amsterdam'da bir bina inşa edebilmeniz için herşeyi en küçük ayrıntısına kadar önceden hazırlamanız gerekiyor. Bina yapıldıktan sonra örneğin camların dışardan silinmesinin nasıl olacağına kadar herşey önceden tasarlanıyor. Ülkede rasyonel ve ekonomik bir mimarlık anlayışı var. Projeler ön tasarım aşamasında belediyenin estetik komitesine sunuluyor. Komite uygun görürse, belediye de onay veriyor..."

Peki TEB'in projesi konusunda belediyenin tavrı ne olmuş?

Tümertekin, Amsterdam Belediyesi'nde kendi projelerine bakan kişiden, ilk kez bir projenin hem çok süratli hem de takdir alarak geçtiğini öğrendiklerini anlatıyor.

İnce eleyip sık dokuyan Amsterdam Belediyesi'ne projeyi bir çırpıda onaylatan Tümertekin'le birlikte bir danışman ve müteahhit şirket çalışıyor. Belediyeden onayı alan binanın inşaatı da Mart ayında başlayacak.


Doğal yeşil taş kaplı


Gelelim TEB binasının birkaç özelliğine. Binanın öyle bir mimarisi var ki, sanki bütün çalışanlar suyun üzerindeymiş gibi hissedecek. Herkes kanalın üzerinde! Binanın bir yüzeyi baştan başa cam, diğer yüzeyinde ise yeşil renkli doğal bir taş kaplı olacak. TEB binasında ayrıca terası olan bir kafe de yer alacak. Tümertekin, binanın girişini çok 'sağır' yapmış. Yani banka binasına uygun bir şekilde, güven duygusu veren kapalı bir kutu gibi dizayn edilmiş.

Görünen o ki, Amsterdam'ın kanallarındaki en güzel binalardan birisi bir Türk mimarının elinden çıkacak. Akın Akbaygil'in Hollandalı bir mimar yerine bir Türk'ü tercih etmekle ne kadar iyi yaptığını söylemeye gerek yok sanırım.