Türk Mimarlık Bürosunun İzlanda'daki Uluslararası Başarısı



İzlanda'nın Reykjavik kentinde, eski limanın kent merkezine kazandırılması fikriyle yola çıkılarak düzenlenen uluslararası bir kentsel tasarım yarışmasında, Türk mimarlar Sunay ve Günay Erdem birincilik ödülüne değer görüldü.



“Associated Icelandic Ports” tarafından düzenlenen yarışmaya, 20 ülkeden yaklaşık 51 proje katılmıştı. İzlanda'da mimarlık yapmaya yetkili mimarlar ve yabancı mimarlar olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen yarışmada Ankara merkezli Erdem Mimarlar ise, yabancım kategorisinde dağıtılan dört eşdeğer birincilik ödülünden birine değer görüldü.



Erdem Mimarlar ortaklarından peyzaj mimarı Sunay Erdem, yarışmanın ana hedefinin, ''eski limanın planlaması ve gelecekteki kullanımı hakkındaki farklı fikirleri ve yaratıcılığı harekete geçirmek olduğunu'' belirtiyor. Projelerindeki ana kurgunun kent merkezinde oluşturulacak parklarla, Reykjavik kenarındaki vadilerin uzantısını yaratmak ve merkezi yaya öncelikli hale getirmek olduğunu aktaran Erdem, ''Yeşil alanın limana kadar uzatılmasına biz 'ekolojik koridor' dedik. Limandaki bu yeşil omurga, yeni oluşan sosyal, kültürel ve ticari aktiviteleri dengeli bir şekilde taşıyacak. Bunlar yapılırken de eski limanın bütün tarihi özellikleri korunacak, balıkçılık işlevi de devam ettirilecek'' diyor.



Ofisin diğer ortağı Günay Erdem ise, projede kent için ''simge yapı'' öngördüklerini belirterek, limanın ilerisinde, kentin soğuk iklimini ve sıcak ruhunu simgeleyen 240 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde buz kütlesi içinde tropik havanın bulunduğu bir yapı tasarladıklarını ifade ediyor.



Erdem Architects olarak daha önce 15'i uluslararası olmak üzere bugüne kadar 60 yarışmaya katılan ve ulusal ölçekte dereceler elde eden ekip, Reykjavik'teki yarışma ile uluslararası alanda ilk birincilik derecesine sahip oldu.