Türk Mühendislerinin Afganistan Başarısı



Türk endüstriyel soğutma sanayisinin lider kuruluşlarından Panel Sistem, Afganistan’ın başkenti Kabil’de 5 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu inşa etti. Yüzde yüz Türk sermayesi ile faaliyet gösteren Panel Sistem tarafından gerçekleştirilen ve 5 milyon dolara mal olan projede zemin betonu haricinde tüm malzemeler Türkiye’den getirildi.

Yaz aylarında sıcaklığın 45 derecenin üzerine çıktığı Kabil’de gerçekleştirilen proje kapsamında, depo içi sıcaklığın -20 derecede korunabilmesi için dış mekan ile iç mekan arasındaki ısı köprüleri engellenerek yaklaşık 65 derecelik sıcaklık farkının muhafaza edilmesi sağlandı.

İngiltere, Hollanda İsviçre gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yaklaşık 40 ülkede endüstriyel soğuk hava sistemleri inşa eden Panel Sistem Genel Müdürü Levent Aydın, izolasyon çalışmalarında bir ilki gerçekleştirerek dıştan kabuk sistemiyle birlikte  -20 derece sıcaklığın muhafaza edilmesinin ve bununla birlikte robot teknolojisi ile palet yüklemesinin kullanılmasının sadece Afganistan değil, ülkemiz dahil birçok ülke için bir ilk olduğunu belirtti.

İstanbul'dan müdahale edilebiliyor

Büyük tonajlı gemilerle getirilen donmuş gıda ürünlerinin sıcak hava koşullarından etkilenmemesi için depodaki istiflemenin son derece hızlı olması gerektiğine işaret eden Levent Aydın, alışılmış raf sisteminin dışına çıkarak palet runner adı verilen robot teknolojisini kullandıklarını belirtti. Afganistan’ın en teknolojik ve büyük donmuş muhafaza deposu olma özelliğini taşıyan yapının İstanbul’dan 24 saat  izlendiğini ve herhangi bir acil durumda müdahale edebilecek teknolojiye sahip olduklarını belirten Aydın, "Robotlar sayesinde forkliftler sadece ana koridorda kullanılıyor, böylece depo içerisindeki işlemler geleneksel yönteme göre 2-3 kat daha hızlı yapılabiliyor" dedi.

Soğutma sistemlerinde ise, enerji verimliliği, çevre etkileri ve servis kolaylıklarını göz önünde bulundurarak tasarım ve üretim yaptıklarını anlatan Levent Aydın, yüzde yüz yerli sermayeli bir Türk firması olarak teknolojiyi mühendislik birikimimiz ve üretim gücümüz ile birleştirerek kusursuzca uygulamaktan gurur duyuyoruz” diyerek dünya endüstriyel soğutma sistemleri pazarında iddialı olduklarını belirtti.