Türk Müteahhit Milli Takımı Afganistan'da

Türk müteahhit firmaları Amerikalı firmaların taşeronu olarak girdikleri Afganistan'da 37 değişik iş üslenerek 550 milyon dolarlık bir çalışmayı yürütüyorlar. Daha birçok önemli ihalenin açılacağı bu ülkede adeta bir milli takım gibi birbirlerini de destekleyen Türk müteahhitleri, yaptıkları hızlı ve başarılı çalışmalarla yeni ihalelerin de favorisi görülüyorlar. Ayrıca, birçoğu Irak'ta da iş üslenmek üzere olan Amerikan firmalarının, orada da Türk firmalarıyla çalışmak isteyeceklerini söylemek yanlış olmaz.

Mehmet Gül, bizim dostumuz bir müteahhit arkadaşımız. Afganistan'da geçen yıl diğer Türk müteahhitleriyle birlikte Kabil-Kandahar yolunun bütününün malzeme işini ve 90 kilometrelik bölümünün yapımını üstlendiğinde, bizler de bir grup gazeteci oraya giderek çalışmaları görme kararı almıştık. Ardından grubun bir mühendisinin kaçırılması, başka bir grubun kaçırılan mühendisinin öldürülmesi olayları üzerine bu gezi geri bırakıldı.

Ama bu risklere karşın Türk müteahhitlerinin bölgede yeni işler alması devam etti. Son olarak Gülsan-Çukurova Grubu, yapımına başlanacak olan Kandahar-Herat yolunun da 50'şer kilometrelik iki bölümünün yapımını üslendi. Bu yeni ihaleyi kazanmasının ardından Gülsan-Çukurova Grubu'nun, Afganistan'da üstlendiği yol yapım taahhüdü, 120 milyon dolara yükseldi. Afganistan'da yol yapımından, baraj yapımına, sulama kanallarına ve otellere kadar 37 değişik iş üstlenen Türk müteahhitlerinin aldıkları toplam taahhüt işi ise 550 milyon dolara ulaştı. Görülen o ki çoğu Amerikan firmalarının taşeronu olarak bölgede aldıkları işleri hızla tamamlayan Türk firmaları, önümüzdeki günlerde bu bölgede birçok yeni işin de sahibi olacaklar. Doğaldır ki, bunun bir uzantısını Irak'ta yaşayacağız. Yine bu ülkede de müteahhitlik hizmetlerinin büyük çoğunluğunu alan Amerikan firmaları, Afganistan deneyinin olumlu sonuçları nedeniyle bu ülkede de taşeron olarak yine öncelikle Türk firmalarını tercih edecekler.

Geçenlerde Gülsan-Çukurova'nın, Afganistan'da yeni aldığı ihaleyi öğrenince, Gülsan yöneticisi Mehmet Gül'den bilgi almak ve bu başarıyı haber yapmak istedik.

Mehmet Gül, "Evet, biz orada yeni bir ihale kazandık. Kabil-Kandahar yolunun yapımında, 90 kilometrelik bölümü Amerikan Luisberg Grubu'ndan almıştık. Ayrıca, 340 kilometrelik yolun tüm agrega işini de üstlenmiştik. Şimdi de Kandahar-Herat yolunun bir bölümünün yapımı ihalesini kazandık. Ama bu sadece bizim firma olarak başarımızdan kaynaklanmıyor. Afganistan deneyi gösterdi ki, Türkiye'de işler daraldığında, Türk müteahhit firmaları yurtdışında önemli işleri başarıyla yürütüyorlar. Biz, Afganistan'da yalnız değiliz. Adeta Türk müteahhitlik milli takımının bir unsuru olarak görev yapıyoruz. Başarı sadece bizim değil, Türk müteahhitliğinin olduğu için, başka bölgelerde de devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Gerçekten de Afganistan'da iş alan müteahhit firmalarının listesine bakınca hem iş çeşitliliği açısından hem alınan işlerin çokluğu açısından hem de Türk müteahhit firmalarının sayısal çokluğu açısından Afganistan'da Türk müteahhit milli takımının çalışmalar yaptığını söylemek yanlış olmuyor. Bir zamanlar Suudi Arabistan'da, bir zamanlar Libya'da, bir zamanlar Rusya'da önemli taahhüt işleri alan Türk firmaları bugün aynı başarılarını Afganistan'da sürdürüyorlar. Ve çok kuvvetli bir olasılıkla yakında Irak'ta sürdüreceklerinden kimsenin şüphesi olmasın...

Arolat'tan / Osman S.AROLAT