Türk Müteahhitler Gücünü Her Yıl Perçinliyor!



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen "Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, ödül alan firmaları tebrik etti.

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesi arasında yer alan kuruluşların temsilcilerine ödüllerini vermek üzere bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, dünyada müteahhitlik hizmetleri alanında ikinci sırada yer alan Türkiye'nin gücünü her yıl perçinlediğine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar 340 milyar dolara yakın proje üstlenen Türk müteahhitlerin, lojistik, istihdam, teknoloji ve bilgi kazandıran konularda, ekonomiye önemli katkılar sağladığını, öncülük ettiğini vurguladı.

Müteahhitlerin yurt dışında proje üstlenmelerini sadece ekonomik faaliyet olarak görmediklerinin altını çizen Erdoğan, "Bunun yanında ülkemizin kültürünün, renginin, değerlerinin mührünü de gittiğiniz yerlere vurduğunuza inanıyorum. İnşaatla birlikte medeniyetler arasında da bir köprü oluşturuyorsunuz. Bunun için sizlerin yürüttüğü faaliyetleri en az diğer kurumlarımızın çalışmaları kadar önemli kabul ediyoruz. Şantiyesinin önünde bayrağımızı dalgalandıran her firmamız ülkemizin birer temsilcisidir. Sizlerin de çalışmalarınıza bu şekilde baktığınıza inanıyorum." diye konuştu.

"Potansiyelimiz, olmamız gereken seviyenin çok altında"

Erdoğan, müteahhitlik firmalarının özellikle Türkiye'nin yakın coğrafyasında önemli işlere imza attıklarını, atmaya da devam ettiklerine işaret ederek, "Buna rağmen potansiyelimizin, olmamız gereken seviyenin çok altında bir yerde bulunduğunu buradan belirtmek istiyorum. Örneğin, Ortadoğu'da Koreli firmalar yüzde 21, Çinli firmalar yüzde 17 oranında pay alırken bizim firmalarımız yüzde 8'in dahi altında kalıyor. Aynı şekilde, Afrika'da, Çinliler yüzde 55, İtalyanlar yüzde 10 paya sahipken bizim payımız yüzde 5'i bile bulmuyor. Halbuki buralar, bizim çok güçlü tarihi bağlarımızın olduğu, dolayısıyla çok yüksek oranlarla hisselerde yer almamız gereken yerlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllarda Türkiye'nin yakın coğrafyasında çok büyük sıkıntı içinde, çatışmaların, krizlerin, yıkımların, insani dramların dumanının her taraftan yükseldiğini belirten Erdoğan, "Bu üzüntü, acı verici manzaranın sonuçlarından biri de kriz bölgelerinde faaliyet gösteren iş adamlarımızın özellikle de müteahhitlerimizin gelişmelerinden olumsuz yönde etkilenmeleridir. Yaşanan sıkıntıların hepsini biliyorum. Ziyaret ettiğimiz ülkelerde veya Türkiye'ye gelen devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmelerimizde bu konuları gündeme getiriyor, telkinlerimizi yapıyoruz." dedi.

Erdoğan, Türkiye'yi 14 yılda üç kat büyüttüklerini dikkati çekerek, "Allah'ın yardımıyla önümüzdeki dönemde aynı başarıyı bir kez daha gösterecek, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Sizler de çok iyi bilirsiniz ki, inanmak başarmanın yarısıdır. Biz ülkemize inanıyoruz, milletimize inanıyoruz, iş adamlarımıza, müteahhitlerimize inanıyor, güveniyoruz." diye konuştu.

Devlet olarak müteahhitlere destek olmak için yeni imkanlar ürettiklerini dile getiren Erdoğan, "Mesela büyük ihalelerde teminat sorununuzun çözümünde katkı sağlayacağını inandığım yeni bir kurumu devreye soktuk. Türkiye Varlık Fonu, üreten, çalışan, gelişen Türkiye'nin her işte olduğu gibi müteahhitlerimizin projelerine de ciddi destek verecektir." açıklamasını yaptı.

Erdoğan, atılan bu adımların yollarını, yolculuklarını daha da güçlendireceğini, kolaylaştıracağını kaydetti.

Yeni ve cazip bir imkan olarak kamu-özel iş birliğiyle hayata geçirilen projelerdeki tecrübelerin diğer ülkelere de yayılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Bu yöntem müteahhitlik sektörüyle birlikte ulaştırma, sağlık, enerji, haberleşme gibi diğer alanlarda da sizleri bir adım öne geçirecektir. Siz yeter ki bir adım atın, emin olun devlet size katbekat fazlasıyla yaklaşacaktır." dedi.