''Türk Müteahhitlerinin Bekleyen Hakediş Ödemelerine Başlanacak''



Foto: Cem Özdel (AA)

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'daki Türk müteahhitlerinin bekleyen hakediş ödemelerine başlanacağını belirterek, ''Libyalı muhataplarımız toplamda 400 milyon dolarlık hakediş ödemelerini yapmaya başlayacaklarını ifade ettiler'' dedi.

Çağlayan, Libya dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karma Ekonomi Komisyonu Libya Eşbaşkanlığı'na Ekonomi Bakanı Ahmet El Kaşli'nin getirildiğini söyleyen Çağlayan, ''Daimi bir mekanizma oluşturduk. Görüşmelerimiz devam edecek. Bilhassa müteahhitlerimizin 2010 yılındaki faaliyetlerinden dolayı 2011 yılında vermeleri gereken beyannameleri vardı. Beyanname verme süresini, 2011'de mücbir sebep olduğu için 2012'nin Mart ayına kadar ertelediler'' diye konuştu.

Kendilerinin ise bu ertelemenin 2012 senesi sonuna kadar olmasını talep ettiklerini ifade eden Çağlayan, ''Asıl müteahhitlerin bekleyen hakedişleri vardı. Hakediş ödemelerine başlayacaklar. Bu sevindirici bir haber. Bilhassa rekabeden (Libya Sayıştayı) geçmiş ve rekabede bekleyen hakedişleri ödemeye başlayacaklarını ifade ettiler. Şu anda 215 milyon dolar rekabeden geçmiş, onaylanmış hakedişler öncelik olmak üzere, yine rekabede incelemede olan 185 milyon dolarlık, toplamda da 400 milyon dolarlık hakediş ödemelerini yapmaya başlayacaklarını ifade ettiler'' şeklinde konuştu.

Libyalılar'ın, Türkiye'nin, dondurulan malvarlığının serbest bırakmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çağlayan, Arap-Türk Bankası'nın sermaye artırımı konusunda da Libyalılar'ın istekli olduğunu söyledi.

Sermaye artırımının yarı yarıya karşılanması konusunda görüşlerini Libyalı muhataplarına ilettiklerini anlatan Çağlayan, Ziraat Bankası ve İşbankası'nın, Arap-Türk Bankası'nın yaklaşık yüzde 35 hissesine sahip olduğunu, bankadaki hakim hissedarın ise Libya tarafı olduğunu hatırlattı.

Libya'daki demir çelik hurdası konusunda da işbirliği yapılacağına işaret eden Çağlayan, ''Bir iki tane fabrikaları var. Bu fabrikaları Türk firmaları inceleyecek. Hatta bir firmamız bu fabrikaların modernizasyonu konusunda teklif vermiş. 2 milyon ton kapasiteli oldukça iyi bir kapasite'' dedi.

Türk firmaların çatışmalar sırasında kaybolan makine-teçhizatı

Bakan Çağlayan, çatışmalar sırasında bazı Türk firmalarının kaybolan makine, teçhizatlarıyla ilgili bir işlem yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruyu da, şöyle yanıtladı:

''Bu konuyu da konuştuk. Biz bugüne kadar bunları çok fazla dillendirmemiştik. Bu konuda bir teknik ekip kurulmasını istedik. Olumlu baktılar. O ekibe müteahhitler de katılacak. Firmalarımızın uğradığı zarar-ziyan tespit edilecek. Firmalarımız da uğradıkları zararı belgeye bağlasın. Bu zararların raporlarını tuttursun. Makine-teçhizatları ve şantiyelerinde yağmalamalar olmuştu.''