Türk Sanayiinde Çarklar Beklentilerden Ağır Dönüyor



İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı şubatta geçen yılın aynı ayına göre 7.5 puan artarak 67.8'e yükselirken, ocak ayına göreyse değişmedi. Yıllık bazda artmasına karşın KKO'da gelinen seviye halen önemli bir atıl kapasiteye işaret etti

Sanayide kapasite kullanımı bir türlü istenen seviyeye yükselemedi. Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ay kapasite kullanım verilerine göre; Türkiye’de imalat sanayii yıllık bazda ancak ocak ayındaki seviyesi olan 67.8’de kalabildi. Bir önceki aya göre değişmeyen kapasite kullanımı buna karşın bir önceki yılın aynı ayına göre 7.5 puan artış kaydetti.

Analistlere göre, kapasite kullanım oranındaki (KKO) artış, yıllık bazda yüksek olsa da, gelinen seviye halen önemli bir atıl kapasiteye işaret ediyor. Bu durumun tek iyi tarafı ise enflasyonist baskıların sınırlı kalmaya devam edeceği beklentisi. Merkez Bankası şubat ayına ait KKO’yu açıkladı. Buna göre, şubat ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1954 işyerine ‘İktisadi Yönelim Anketi’ formu gönderilirken, bin 641 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranı yüzde 84 oldu.

Şubat ayı KKO verilerine bakıldığında tüm mal gruplarında artış gözlenirken, 2009 yılının şubat ayına göre ara mallarında kapasite 8.1 puan artarak yüzde 70.8’e, yatırım mallarında 13.5 puan artışla yüzde 63.5’e, tüketim mallarında ise 5 puan artarak yüzde 68.7’ye ulaştı.

Martta 59.2 ile dip yaptı

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı Mart 2009’da yüzde 59.2 ile dip yaparken, daha sonraki aylarda yükselişe geçti. Nisan ayında yüzde 60.3, mayısta yüzde 64.2, haziranda yüzde 66.8, temmuzda yüzde 67.4, ağustosta yüzde 68.2’e çıkan KKO eylülde yüzde 67.5’e gerilemişti. Eylülden sonra yeniden artış trendine giren kapasite kullanım oranı ekimde yüzde 68 olurken, Kasım’da yüzde 69.2 ile zirve yapmıştı. Yılın son ayında ise kapasite kullanımı yüzde 67.6 olarak gerçekleşmişti. 2010 yılının ilk ayında ise kapasite kullanım oranı 0.2 puan artışla 67.8’e yükselmişti.

Kapasite aramallarda arttı

Kapasite kullanım oranlarında geçen yılın aynı ayına göre bütün mal gruplarında artış gözlendi. 2009 yılının Şubat ayına göre ara mallarında kapasite 8.1 puan artarak yüzde 70.8’e, yatırım mallarında 13.5 puan artışla yüzde 63.5’e, tüketim mallarında ise 5 puan artarak yüzde 68.7’ye ulaştı.

Ocak ayına göre ise dayanıksız tüketim mallarında KKO 1.6 puan, tüketim mallarında 0.02, yatırım mallarında 1.4 puan artarken, dayanıksız tüketimde 0.3 puan, gıda ve içeceklerde 0.7 puan, ara mallarda 0.6 puan azaldı.

Güven endeksi 105’e çıktı

Şubat ayında kapasite kullanımı önceki ayki düşük seviyesini korurken, Reel Kesim Güven Endeksi ise 3.4 puan daha artarak 105.4 seviyesine ulaştı. Ulaşılan seviye, ekonomide genişleme ve daralma dönemlerini ayıran kritik 100 seviyesinin üzerinde kaldı.

Endekste son 2 ayda yaşanan 13.3 puanlık artış ise ekonomide önemli bir canlanma dönemine yakın olunduğuna ilişkin beklentileri kuvvetlendirdi buna karşın kapasite kullanım oraanındaki toparlanmanın zayıf kalması ekonomide yavaş ve kademeli toparlanma senaryolarını güçlendirdi.
Bu veriler sonrasında para otoritelerinin beklentisi ise faiz oranlarının  uzun süre düşük seviyelerini koruyacağı yönünde oldu.

Enflasyon beklentisi düştü

Dün açıklanan üçüncü önemli veri ise Merkez Bankası Beklenti Anketiydi. Burada, 12 ay sonrası enflasyon beklentileri kasımdan beri süren yükselişini sona erdirerek, yüzde 6.91’e indi. 24 ay sonrası beklentileri ise 6 puan düşüşle yüzde 6.54 oldu. Yıllık enflasyondaki yükselişe rağmen, beklentilerdeki bozulmanın durması ise, faizlerin uzun süre düşük tutulmasını destekleyecek görüşlerine neden oldu.