“Türk Seramik Sektörü Rekabet Gücünü Kümelenme Modeliyle Geliştirecek”



Türk seramik sektörünü dünyanın önde gelen seramik üreticilerinden biri haline dönüştürmek amacıyla kurulan Eskişehir-Bilecik-Kütahya Seramik (EBK) İş Kümesi Derneği’nin 1. Genel Kurul Toplantısı, 5 Kasım 2010 tarihinde Eskişehir’de gerçekleştirildi. Eskişehir Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Genel Kurul’da, Dernek Başkanı Zeki Şafak Ozan’ın yanı sıra, dernek üyesi 25 sektör kuruluşunun temsilcileri hazır bulundu. Genel Kurul’da konuşma yapan Ozan, Türk seramik sektörünün kümelenme modeliyle büyüyeceğine dikkat çekti.

İş Kümesi’nin  Başkanı VitrA Karo Genel Müdürü Zeki Şafak Ozan, kümelenme yönteminin, uluslararası rekabetçiliği elde etmek için verimlilik ve inovasyonu ön plana çıkaran en başarılı kalkınma modeli olduğunu vurguladı. EBK Seramik İş Kümesi’nin, bu modelin yansıması olarak kurulduğunu belirten Ozan, “Vizyonumuz, 2023 yılına kadar müşteri odaklı, çevre dostu, yenilikçi, dünyada lider, enerji etkin seramik kümesi olmak. Bu vizyona ulaşmadaki ana stratejilerimiz ise müşteri odaklı araştırma ve inovasyon, enerji tasarrufu, kilit lojistik uygulamalarının yanı sıra, yeni teknolojilerin ticari olarak uygulanması aracılığıyla kümenin rekabet gücünün geliştirilmesidir.” dedi.

Seramik sektöründe kaplama malzemeleri ve sağlık gereçleri üretim kapasitesinin %40’ının Eskişehir-Kütahya-Bilecik üçgeninde bulunduğunu söyleyen Ozan, “Bölge, seramik sektörünün 1980’li yıllardan beri en hızlı geliştiği bölgelerin başında gelmektedir. Sektör bu bölgede kendiliğinden fakat farkındalığı olmamış şekilde kümelenmiştir. Bu anlamda kümelenme derneğinin bir amacı da sektörel farkındalığı yaratmak ve birlikte rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesi için çaba sarfetmektir.” dedi.

Genel Kurul’da söz alan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir “ESO öncülüğünde Eskişehir, Bilecik ve Kütahya illerindeki seramik üreticilerinin bir araya gelmesiyle hayata geçirdiğimiz Seramik Kümesi ülkemizde ilk kurulan kümeler arasındadır. Bu çatı altında arkadaşlarımızın gayreti ile hayata geçirilen Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği seramik sektörü içerisinde önemli görevler üstlenecektir. İş Kümesi’nin yapacağı faaliyetlerle bölgemizdeki seramik sanayi daha katma değerli ürünlere yönelecek ve gelecekte ülkemizin en önemli dinamiklerinden biri olacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan seçimle iş kümesisinin yönetim organları belirlendi. Başkanlığa VitrA Karo Genel Müdürü Zeki Şafak Ozan, Başkan Yardımcılığı’na da  Kütahya Seramik Fabrikalar Müdürü Celal Üstündağ seçildi.