Türk Şirketlerin Türkmenistan ve Orta Asya Yatırımlarına Kredi



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz, İslam Kalkınma Bankası'nın bir kuruluşu olan İslam Ülkeleri Özel Sektörü Geliştirme Kurumu'nun (ICD - The Islamic Corporation For The Development of The Private Sector) Türk şirketlerinin Türkmenistan'da ve Orta Asya'da yapacağı yatırımları, ayırdığı 50 milyon dolarlık kaynakla kredilendireceğini bildirdi.

Gömdeniz, DEİK/Türk-Türkmen İş Konseyi tarafından TOBB Plaza'da düzenlenen "İslam Kalkınma Bankası İşbirliği ile Türkmenistan ve Orta Asya'da Projelerin Finansmanı" toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomik krizin etkisiyle geçen yıl Türkiye'nin ihracatı düşerken Türkmenistan'la olan dış ticaret hacminin yüzde 25-30 civarında arttığını belirtti.

Türkiye'nin, Türkmenistan'a yaptığı ihracatın 1 milyar dolara yaklaştığını vurgulayan Gömdeniz, bu rakamlara ulaşmakta Türk müteahhitlerinin ve tekstil firmalarının önemli katkısı olduğunu söyledi.

Türk tekstil firmalarının, özellikle 1990'lı yıllarda Türkmenistan'a büyük yatırımlar yaptıklarını ve şu anda Türkmenistan'dan tüm dünyaya ürünlerini ihraç ettiklerini dile getiren Gömdeniz, bugün itibariyle Türkmenistan'daki Türk yatırımlarının 1,5 milyar doları bulduğunu ifade etti.

Türkmenistan'a yatırım yapmak için çok uygun bir dönem olduğunu vurgulayan Gömdeniz, "Türkiye'deki sanayi deneyimimizi ve yatırım gücümüzü Türkmenistan'a aktarmak istiyoruz. Tabii ki Türkmen firmalarını da burada yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Sefa Gömdeniz, Türkmenistan'da teknoparklara büyük yatırımlar yapılmaya başlandığını ve devletin, e-devlet uygulamalarını başlattığını belirterek, bilişim sektöründe uzmanlaşmış Türk firmaları için Türkmenistan'da önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Türkmenistan'da her ay iki kez fuar düzenlendiğini ve bu fuarlara çok ilgi gösterildiğini dile getiren Gömdeniz, "Orada düzenlenen fuarlarda neredeyse tüm devlet erkanını görebilirsiniz ve kendileri tüm stantları tek tek geziyorlar. Daha önce bu fuarlara katılan Türk şirketleri, çok memnun kaldılar. Kendilerini birçok devlet yetkilisiyle tanıştırdık. Bu fuarları önemsemenizi ve katılmanızı tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Gömdeniz, ICD'nin, Orta Asya'daki özel sektör yatırımları için 50 milyon dolar kaynak ayırdığına dikkati çekerek, "ICD, Türk şirketlerinin Türkmenistan'da ve Orta Asya'da yapacağı yatırımları, ayırdığı bu 50 milyon dolarlık kaynakla kredilendirecek. Bunu Aktif Bank ve Bank Asya gibi temsilcileriyle yapacak. Bu, Türk şirketleri için önemli bir fırsat. Bunu değerlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Türkmenistan'da 2020 yılına kadar yapılacak yatırımların yüzde 30'unun özel sektör tarafından yapılması kararı alındığını da dile getiren Gömdeniz, bu kararın da Türk firmaları için önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.