''Türk Şirketlerini Irak'ta Enerji'den Başka Alanlarda da Görmek İstiyoruz''



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile bir araya geldi. İstanbul'da basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından açıklama yapan Yıldız, Irak Hükümetinin kurulmasından sonra Şehristani ile Irak'taki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek, Türkiye ile Irak'ın birlikte yapabilecekleri hem kamu hem de özel sektör işbirliğini ele aldıklarını söyledi.

Şehristani ile 2-3 ayda bir bir araya geldiklerini hatırlatan Yıldız, karşılıklı fırsatların nasıl gelişebileceğini değerlendirdiklerini, bugünkü görüşmenin de son derece verimli geçtiğini kaydetti.

Yıldız, Türk şirketlerinin bundan sonraki süreçte yalnızca enerji sektöründe değil inşaat sektöründe de Irak'ta iş yapmalarını sağlayacak konulara değindiklerini bildirdi.

''Türk şirketlerini diğer alanlarda da görmek istiyoruz''

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani de Yıldız ile görüşmelerinin çok verimli geçtiğini belirterek, Türk şirketlerinin Irak'taki çalışmalarının durumunu ele aldıklarını anlattı.

Irak'taki Türk şirketlerinin hem petrol hem gaz sahalarında faaliyette bulunduklarını hatırlatan Şehristani, Türk şirketlerinin 2 petrol, 2 gaz sahasında konsorsiyum üyesi olduklarını, bu faaliyetlerin ileride daha da geliştirilmesini istediklerini söyledi.

Bir Türk şirketinin Irak'taki en büyük elektrik üretim santral ihalesini de kazandığını anımsatan Şehristani, şunları kaydetti:

''Biz Türk şirketlerini Irak'ta sadece enerji alanında değil diğer alanlarda da görmek istiyoruz. Özellikle de yeniden yapılandırma, konut ve altyapı inşaatları alanlarında görmek istiyoruz. Biz bütün bu konuları Sayın Yıldız ile düzenli olarak gözden geçiriyoruz. Irak'ta daha fazla Türk şirketinin çalışmasını istiyoruz. Daha fazla işbirliği ve fırsatlar geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şehristani, Mısır'daki olayların Ortadoğu'ya önemli yansımaları olsa da bu olayların petrol fiyatlarını etkileyerek artışa yol açacağını düşünmediğini dile getirdi.

Şehristani, son zamanlardaki küçük artışların piyasanın olaylara tepkisi olabileceğini ancak piyasada petrol açığı bulunmadığının altını çizdi.

Irak'ın önümüzdeki 2 ay içerisinde elektrikle ilgili 11 bin megavattan fazla miktar için kontrat imzalamak üzere olduğunu bildiren Şehristani, Irak geliştikçe elektriğe olan ihtiyacın daha da artacağına işaret etti.

Şehristani,''Tahminlerimize göre 20 yıllık gelişme sürecinde Irak'ın elektrik alanındaki yatırım ihtiyacı 80 milyar dolar olacaktır'' dedi. Irak'ta üretilen gazın ihracatına ilişkin bir soru üzerine Şehristani, şu bilgileri verdi:

''Kısa vadede, üretilen gazın hemen hemen tamamı elektrik üretiminde kullanılacaktır. Ancak biz aynı zamanda petrol sahalarımızı da geliştireceğiz. Petrol üretim kapasitesini artıracağız ve bizim öngördüğümüz planlara göre günde 12 milyon varil petrol üretmeyi hedefliyoruz. Bu üretimle gaz miktarı da artacaktır. Bu geliştirmeler sonucunda 7 yıl içinde Irak'ın bir gaz fazlası olacaktır. Bunu da Irak başka türlü değerlendirecektir. Kuru gaz ise belki daha önceden fazla olarak elimizde mevcut olabilir. Bizim ihraç edebileceğimiz gazın da elimizde olacağını tahmin ediyoruz. Özellikle de Türkiye bu konuda bizim için önemli bir ortaktır. Türkiye'ye karşı kendimizi yükümlü hissediyoruz.