Türk Tasarımcılardan Milano'da ''İstanbul'un Tadı'' Sergisi



Foto: Barış Seçkin (AA)

Milano'nun Tortona semtinde her yıl nisan ayının ilk iki haftasında gerçekleştirilen Tasarım Haftası'nda Türkiye etkin katılımıyla dikkati çekiyor. Türk mermer endüstrisinin yanı sıra ''Tasarım Park''ın organizasyonunda, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) desteğinde, 20 Türk tasarımcı da ''Taste of İstanbul'' (İstanbul'un tadı) sergisiyle yerini aldı.

Türk tasarımcıların etkinlikteki pavyonunu ziyaret eden Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, ''Türk tasarımcıları Milano'da görmekten ziyadesiyle memnun oluyoruz. Hatta geç bile kaldık diyebilirim. Çünkü Milano Tasarım Haftası, uzun yıllardır devam eden, Avrupa'nın ve belki de dünyanın en önemli tasarım etkinliklerden birisi'' dedi.

ETMK İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Gamze Güven de ETMK olarak burada ilk kez film gösterimiyle beraber Türk tasarımını tüm dünyaya tanıtmaya başladıklarını söyledi. Daha önce birtakım sergiler gerçekleştirildiğini anımsatan Güven, şimdi 20 tasarımcıyla beraber güç birliği halinde, burada yer aldıklarını kaydetti.

Güven, ETMK'nın 1988 yılından bu yana, Türk tasarımını tanıtmak, sanayici-tasarımcı buluşmalarını sağlamak için uğraş verdiğini anlatarak, ''Şimdi de kurduğumuz Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı (ETTA) projesiyle beraber, bu sene İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan alınan bir fonla Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi'ni açtık. Milano tasarım haftası vesilesiyle bütün dünyaya, hem sanal müzeyi, hem de tasarım tanıtım ajansımız aracılığıyla Türk tasarımcılarımızı tanıtmaya çalışıyoruz'' dedi.

Türk tasarımını, potansiyelini ortaya koyan her sektörde uluslararası alanda ödül almış projeleri sergilediklerini ifade eden Gamze Güven, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla artık Türk tasarımı rüşdünü ispat etmiştir ve uluslararası arenada, rekabet etmeye hazırdır mesajını vermeye çalışıyoruz. Bir broşür hazırladık; 'Win by Turkish Industrial Design' şeklinde. Yurt dışındaki üreticilere, sanayicilere ve kuruluşlara, 'Bu kadar çok ödül alan Türk tasarımcılarının ürünlerini artık siz de kullanabilirsiniz' şeklinde bir mesajımız var.''

''İnanılmaz ilgi ve alaka görüyoruz''

Türk tasarımcılardan Nursema Öztürk de 20 tasarımcıyı bir araya getirmenin zorluğuna dikkati çekerek, bu konuda geçen yıldan bu yana yürütülen çalışmaların sonuçlarının bugün görüldüğünü söyledi.

''Aslında, çok mutlu ve gururluyuz. Yaptığımız çalışma herkesi bir araya getirmenin dışında büyük bir sinerji oluşturdu'' diyen Öztürk, Türklerin tasarım konusunda neler yapabileceğini dünyaya duyurmak amacıyla etkinlikte yer aldıklarını anlattı.

Daha önce bu tarz grup etkinliğinin Türkler tarafından yapılmadığının altını çizen Nursema Öztürk, ''İçeride bulunan 20 tasarımcı, genç ve deneyimli tasarımcılarımız bu etkinlikte yerlerini aldılar. Daha önceden böyle bir etkinlik yapılmamıştı. Bu etkinliği organize etmek cesaret isteyen bir şey. Katılanlar bireysel bazda katıldı. Bunu başlangıç olarak nitelendiriyorum'' diye konuştu.

Tasarımcı Öztürk, katılımcılardan inanılmaz ilgi ve alaka gördüklerini sözlerine ekledi. Uluslararası Milano Tasarım Haftası, 22 Nisan Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.