Türk Tasarımcıları ve Tesisat Mühendisleri Japonya'daydı



Daikin klima sistemlerinin Türkiye distribütörü Isısan Isıtma ve Klima Sanayi A.Ş., Daikin işbirliği ile Japonya’ya Türkiye’nin önde tasarımcı ve tesisat mühendislerinin katıldığı bir gezi düzenledi. Bir hafta süren gezide, Daikin’in aynı zamanda doğduğu yer olan Japonya’daki üretim tesislerini ziyaret eden katılımcılar, burada  dünyanın en ileri teknolojilerinin kullanıldığı üretim proseslerini inceleme olanağı buldu.

Geziye katılanlar Daikin Sakai fabrika bölgesinde yer alan ve 1937 yılında kurulan Daikin Rinkai ve Kanaoka fabrikalarında üretim faaliyetleri hakkında bilgi aldılar. Ziyaret öncesi Daikin üretim müdürleri ve uzmanları tarafından fabrika üretim sistemleri, kalite standartları ve üretim felsefeleri konusunda ayrıntılı bir sunum yapıldı.

Kanaoka fabrikalarında; VRV-değişken soğutucu akışkan debili sistemleri, ticari tip klima sistemleri ve ekipmanları en gelişmiş otomasyon teknolojileri ile el değmeden üretiliyor. Rinkai fabrikalarında ise ticari tip klima sistemleri, dış üniteler, G Tipi denilen ve Daikin tarafından icat edilen ve yalnızca Daikin klima sistemlerinde bulunan kompresörlerin üretimleri gerçekleştiriliyor. Gezi sırasında Kanaoka fabrikalarında Japonya pazarında kullanılan, ayrıca gelecek yıllarda üretimi yapılması düşünülen ürünlerin sergilendiği ve tüm ürünlerin çalışır olarak bulunduğu showroom büyük ilgi gördü. Fabrika ziyaretleri sonrasında düzenlenen toplantıda tasarımcı ve tesisat mühendisleri, teknik konulardaki sorularını sorarak üretim hakkında daha ayrıntılı bilgi alma olanağı elde etti.

Japon pazarının lideri Daikin

Daikin, Japonya klima pazarının yüzde 52’sini elinde bulunduruyor. 1924 yılında Japonya’da kurulan Daikin, klima sektöründe her zaman ilklerin öncülüğünü üstlendi. VRV-Değişken soğutucu akışkan debili sistemlerin mucidi olan Daikin, klima teknolojinde birçok ilke imza attı. 1958 yılında dünyanın ilk rotary kompresörlü split kliması, 1969 yılında ilk tek dış üniteli multi split klima, 1975 yılında ilk hava temizleme cihazı, 1982 yılında Dünya’nın ilk VRV sistemi ve 1987 yılında Avrupa’nın ilk VRV uygulaması, 2003 yılında Dünya’da ilk swing kompresörlü split klima bu ilkler arasında yer alıyor. Klimalarda kullanılan soğutucu akışkan teknolojisinde gelinen son nokta olan R410A’nın klima sistemlerinde ilk kez kullanımının da mucidi olan Daikin, aynı zamanda ürettiği ürünlerde kullanılan tüm mekanik, elektronik ve kimya teknolojisini dışarıya bağımlı olmadan kendisi üreten tek şirket olma özelliğini taşıyor.

Gezide kültürel etkinliklere de yer verildi

Isısan ve Daikin tarafından düzenlenen ve teknik yönü ağır gelen gezide, Japonya’yı tanıtan  etkinlikler de yer aldı.  Tokyo şehir turu ve dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Kyoto’yu ziyaret sırasında geziye katılanlar, Japon kültürünü daha yakından tanıma fırsatı buldu.