Türk Tasarımı 'Deprem'i Yendi!



İki kardeşin arsa anlaşmazlığı, Türk tasarım sanatına bir 'şaheser' daha kattı! Geçmeli bina. Görenleri güldüren bina Sakarya'nın Ferizli ilçesinde oturan Mustafa ve İsmail Yıldırım kardeşlerin arsa anlaşmazlığı sayesinde ortaya çıktı. Mustafa Yıldırım'ın iki katlı binasının ikinci katı, kardeşi İsmail Yıldırım'ın arsasına 1 metre taştı. Sinirlenen İsmail Yıldırım, arsasını İsmail Feyzullah'a sattı.

Aldığı arsaya yapacağı dört katlı bina için proje yaptıran İsmail Feyzulah ise bitişikteki binanın kendi tarafına 1 metre tecavüz eden bölümünün yıkılması için mahkemeye başvurdu.

Ancak yargılama sırasında Mustafa Yıldırım, ruhsatlı binasının 1 metrelik bölümü yıkılırsa 'depreme karşı dayanıksız olacağını' söyledi. Ferizli Belediyesi'nden verilen teknik raporda da 1 metrelik çıkıntının yıkılmasının 'depremde risk' oluşturacağı sonucuna varıldı. Mahkeme deprem riski gerekçesiyle İsmail Feyzulah'ın talebini reddetti.

Bunun üzerine İsmail Feyzullah, Karadenizli müteahhit Mustafa Kolaşali'ye başvurarak, komşu binanın bir metrelik çıkıntısına 'uyumlu' dört katlı bir bina yaptırttı. Binası yıkılmasa da durumdan memnun olmadığını söyleyen Mustafa Yıldırım, yeni yapılan binaya belediyenin bu şekilde inşaat izni vermesini eleştirerek "Onlar beni mahkemeye verdiler ve kaybettiler. 30 senelik ruhsatım var" dedi.

Ferizli'de herkesin 'geçmeli bina' olarak bildiği binanın Karadenizli müteahhiti Mustafa Kolaşali'yse olayın zamanında yanlış parselasyon yapılmasından kaynaklandığını vurguladı.

'Böyle çözdük'
Kolaşali, "Zaten bizim projemiz vardı, uyguladık, bitişikteki binanın ikinci katını aynen muhafaza edip binamızı tamamladık. Geçmeli bina yapma fikrimiz yoktu, öyle oldu. 50 metrekare kayıp var. Çözümü içeri kaydırarak bulduk" dedi.