Türkiye 26 Yıl Sonra Yeniden Seçildi!



Radikal'den Müge Akgün'ün haberine göre, Türkiye , UNESCO’nun Dünya Mirası listesini belirleyen, kararları alan Dünya Mirası Komitesi’ne 26 yıl aradan sonra yeniden üye seçildi. Seçimler dört yılda bir yapılıyor ve komiteye 21 üye seçiliyor. Türkiye 190 üye ülkenin 121’nin oyunu alarak en yüksek oyla seçilen ülke oldu.

Birçok ülke bu listede yer alabilmek için öncesinde çalışmalar, kulisler yapıyor. Türkiye’nin UNESCO Büyükelçisinin bile henüz atanmadığı bir dönemde hiçbir çalışma, kulis yapmadan üye seçilmemiz tam bir sürpriz olarak yorumlanıyor yetkililer tarafından.

Türkiye Unesco Dünya Mirası Komitesi’ne 1983-1987 yılları arasında da üye seçilmişti. Bu yeni üyelikle tekrar karar alma mekanizmalarının bir parçası olduk ancak bu durum Türkiye’ye listede olan Dünya Mirası alanlarımız konusunda da daha sorumlulukla davranmayı getiriyor. Umarız bundan sonra İstanbul ’da tarihi yarımadanın siluetinin bozulması gibi listede olan yerlerimizle ilgili askıya alınmamızın söz konusu olacağı durumlarla karşı karşıya kalmayız.Türkiye’yi komitede 4 yıl boyunca Prof. Zeki Kaya, Doç.Dr. Yonca Erkan ve uzman Şule Ürün temsil edecek.

Kulislerde bu seçimde, UNESCO’nun her yıl yenileyerek yayımladığı ‘Dünya Mirası: Açıklamalı Dünya Mirası Sit Alanları’ kitabının Türkçesinin olmasının da etkili olduğu dillendiriliyor. 888 sayfalık bu kapsamlı kitap bu yıl eylül ayında Alfa Yayınları tarafından yayımlanmıştı.