Türkiye Akıllı Yatırımlarla 1 Milyar Dolar İhracat Rakamına Ulaşabilir



Foto: Mustafa Yıldırım (AA)

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (MOSB) faaliyet gösteren SL Enerji Aydınlatma Elektrik-Elektronik firmasının Genel Müdürü Mahmut Bülbül, ışık yayan diyot (LED) teknolojisinin hızla geliştiğini, Avrupa pazarına yakın olan Türkiye'nin akıllı yatırımlarla 3-5 yıl içinde 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğini bildirdi. MOSB'de 7 bin 500 metrekare büyüklüğündeki fabrikalarının yüzde 80'inin Türkiye'nin tek çatı altındaki en büyük LED armatür fabrikası olduğunu, yüzde 100 yerli üretimle ilgili 2015 yılına yönelik planlar yaptıklarını anlatan Bülbül, yerlilik oranı yüzde 80'lere varan üretimin kendileri ve Türkiye için önemli olduğuun kaydetti.
    
2012'ye ilişkin cironun en az yüzde 50'sinin ihracat olarak artırılmasını hedeflediklerini, ABD, Japonya, Kore, Tayvan, Çin gibi ülkelerde LED teknolojisinin çok hızlı ilerlediğini ifade eden Bülbül, firma olarak geçen yıl ağustos ayında ABD pazarına açılarak araştırma yaptıklarını, bu ülkede ciddi iş bağlantıları yapmak için hazırlıklarını tamamladıklarını anlattı. LED teknolojisinin Avrupa'da henüz gerekli alt yapıya sahip olmadığını, ancak bu alanda bir dönüşüm hazırlığı olduğunu ifade eden Bülbül, bu dönüşümün arifesinde gerekli alt yapıya sahip olan ABD pazarına açıldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
    
''Türkiye'de bir LED aydınlatma dönüşümü olacak. Bu dönüşüm ülkemizde olduğu gibi dünyada da olacak. Ülkemizde bu dönüşüm olurken gerekli alt yapıyı global ölçekteki LED'in dinamiklerini dikkate alarak bir yapı ortaya koyarsak yüzde 80'i yerli yerleştirilmiş ürünlerle kendi kaynaklarımızla bu enerji verimliliği dönüşümünü sağlamış oluruz. Biz de bu dönüşümün global ölçekte bir oyuncusu olabileceğimize inanıyoruz. Adımlarımızı da ona göre atıyoruz. Gerek üretim tesisi ve gerekse de ürün olarak bu yapılanmayı hazırladığınız zaman bizim Avrupa'ya yakınlığımız ülkemiz için önemli bir avantaja dönüşecek. 2 veya 3 yıl içinde Avrupa'da da LED alt yapısı oluşacak. Bizim Türkiye ve ABD pazarı için gerekli hazırlıklarımızı yaptığımızı düşünerek Avrupa pazarına hazır bir şekilde gireceğimizi düşünüyorum. Biz bu arada ürünü Avrupa'da satacakmış gibi gerekli sertifikasyon ve ürün gelişim hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Bu, şu anda ihracat olanakları açısından teknoloji, lojistik, mühendislik ve üretim kabiliyetleri açısından çok iyi seviyelerde olan Türkiye'ye bir ihracat başarısı da getirecektir. Aydınlatma LED'e döndüğü zaman televizyonda olduğu gibi LED denildiği zaman da akla Türkiye gelecektir. Sektörde akil adamların 3-5 yıl içinde atacağı önemli adımlarla belki Türkiye'nin 1 milyar dolar ihracat yapma imkânı yakalayacaktır.''

ABD pazarında fiyat avantajına sahip olduklarına dikkati çeken Mahmut Bülbül, ''Orada 400 dolara sattığımız bir ürünü ABD'de en iyi şartlarda 750 dolara alabiliyorsunuz. Kullandığımız armatürün içindeki ürünlerin kalitesi de oradakilerle eş değer durumda. ABD'de bu pazar hazır. Biz bu fiyat avantajlarımızı kullanarak ABD'de bir pazar oluşturmanın gayretindeyiz'' dedi. Özellikle Ortadoğu'da yenilenebilir enerji kaynakları ile LED'in kullanılabilir bir hale geldiğini ifade eden Bülbül, LED teknolojisi ile güneş panelinin kullanılabilir hale gelmesi ile güneş enerjisi bakımından zengin Ortadoğu ülkelerinin enerji problemlerinin de ortadan kalkacağını, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerindeki güneş panelleri ile çalışan LED ürünlerinden de önemli pay almasını beklediklerini, Ortadoğu ve bazı Afrika ülkelerinden güneş enerjisi ile desteklenmiş proje teklifleri aldıklarını vurguladı.
    
LED'le birlikte aydınlatma armatürünün LCD televizyon, cep telefonu gibi elektronik ürün haline dönüştüğünü aktaran Bülbül, ilk bakışta LED aydınlatmanın ilk yatırım maliyetlerinin fazla gibi göründüğünü, ancak gelişen yeni teknolojinin uzun vadede avantajlar sağladığına değinerek, ''İç armatürlerde bu maliyet biraz daha fazla görülüyor. Ancak dış armatürlere gittiğinizde uzun ömürlü bir ürün istendiğinde LED gereklidir. Örneğin bir sokak lambası sürekli, yağmura, kara, rüzgara maruz kalacak. Sürekli aynı performansla aydınlatma istenecek. Güvenli bir ürüne ihtiyaç duyduğunuzda nitelikli ürünlerle klasik aydınlatma armatürleri arasındaki fark gitgide kapanıyor'' diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da yüzde 70 tasarrufu sağlayan ve uzun ömürlü LED teknolojisinin özellikle sokak lambalarında kullanılması ile ilgili projelerinin olduğunu anımsatan Mahmut Bülbül, şu ana kadar Mardin Havaalanı, Ege Üniversitesi Kampusu'nun yüzde 30'u, Şişli Abdi İpekçi Caddesi, Malatya OSB, Carrefour, Pehlivanoğlu, Ankara Mamak Belediyesi parkları, Konya ve Kayseri gibi pek çok belediyenin ve Türkiye çapında 250 benzin istasyonunun LED aydınlatmalarını yaptıklarını kaydetti.