Türkiye Artık Harekete Geçmeli



İklim değişikliklerine bağlı olarak kuraklaşmanın hızlanmasına rağmen, bu konuda atılan bir adım yok. Su Vakfı, Türkiye'deki iklim değişikliğinin turizm, ekonomi, sanayi, çevre ve sağlık üzerindeki etkilerinin araştırılıp tartışılacağı, 1. Türkiye İklim Değişikliği Kongresi düzenleyecek. Su Vakfı'nın internet sitesi olan www.suvakfi.org.tr adresindeki duyuruda, insanın, toplumun sürdürülebilir ve sağlıklı yaşaması ile gelişmesinde en önemli doğal faktörler arasında hava, iklim, su ve toprak geldiği belirtildi.

Sitedeki araştırmada iklim değişikliği, insanlık tarihi boyunca karşılaşılacak olan en büyük doğal felaket olarak tanımlanıyor. İklim değişikliği konusunda Birleşmiş Milletler ve Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından kurulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) çalışmalar yaptığının vurgulandığı sitede, ''Dünya ülkelerini bir araya getiren bu kuruluşun çalışmalarına benzer şekilde ulusal çalışmalar yapan ülke araştırma merkezleri, üniversiteleri, kamu kuruluşları, hükümet kurumlarını ve kişileri bir araya toplayarak ortak yorum, eleştiri ve sonuca varmak için bir forum imkanı sağlanması için bir kongre düzenlenmesi kararlaştırıldı. Türkiye'deki iklim değişikliğinin tartışılacağı 1. Türkiye İklim Değişikliği Kongresi, 11-13 Nisan’da İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampusü Kültür ve Sanat Birliği Salonu'nda gerçekleştirilecek'' deniliyor.

İlk adım atılıyor
Türkiye açısından olumsuz etkilerin beklendiği iklim değişikliğinin ayrıntılı incelenmesinin gerekli olduğunun bildirildiği sitede, şu bilgiler yer alıyor: ''Bu kongrenin ana hedefi, ülkemizin değişik kurumlarında iklim değişikliği ile ilgili çalışan ve bilgi sahibi olan kişilerin bir araya gelerek ortak seslerini duyurabilecekleri bir ortam temin etmesidir. Ortaya çıkacak kongre kitabının, bundan sonra ülkemizde iklim değişikliği ile yapılacak tüm çalışmalarda bir kaynak olarak kullanılması mümkün olacaktır. Kongrede, iklim değişikliğinin nedenleri, Türkiye'ye etkileri, iklim değişikliği ile su, ekolojik sistem, sağlık, çevre, turizm, toplum, enerji kaynakları, sanayi, ekonomi, doğal afetler üzerindeki etkileri masaya yatırılacak.''