Türkiye Avrupa İnşaat Fiyatlarında Son Sıralarda



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Satınalma Gücü Paritesi-İnşaat 2007" bültenini yayımladı. Bültende, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları çerçevesinde, Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37 ülke için inşaat grubuna ait 2007 yılı karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri verildi. Endeksler, Satınalma Gücü Paritesi temelinde, Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin ortalaması temel alınarak hesaplandı. 2007 yılı sonuçlarına göre, inşaat grubunda fiyat düzeylerinin Avrupa genelinde önemli ölçüde farklılık gösterdiği dikkati çekti. Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde Danimarka 163 ile en yüksek, Makedonya ise 34 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülke oldu. Türkiye'de inşaat grubuna ait fiyat düzeyi endeksi 39 olarak gerçekleşti.

Ülkelerin inşaat grubuna ait karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri verilerek, ülkeler fiyat düzeylerine göre beş gruba ayrıldı. Kuzey Avrupa ülkelerinde fiyat düzeyinin oldukça yüksek buna karşılık Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde düşük olduğu gözlendi. Orta ve Güney Avrupa ülkelerinin inşaat grubuna ilişkin fiyat düzeyi Avrupa ortalamasına yakın oldu.

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) ana gruplarından olan Gayrisafi Sabit Sermaye Oluşumu (GSSO) üç harcama kategorisinden oluştu. Bunlar makine ve teçhizat araçları, diğer ürünler, inşaat projeleri olarak sıralandı. Çalışmada kapsanan inşaat projeleri "konut türü binalar (müstakil ev, apartman vb)", "konut dışı binalar (fabrika, ofis, tarım silosu, okul vb)" ve "inşaat mühendisliği çalışmaları (yol, köprü, kanalizasyon vb)" bileşenlerinden oluştu.

"Konut türü binalar" grubunda, en pahalı ülke olan İzlanda 214 ile en ucuz ülke olan Makedonya'dan yedi kat daha yüksek bir fiyat düzeyine sahip oldu. Bu grupta fiyat düzeyi yüksek olan diğer ülkeler 173 ile Danimarka, 164 ile Norveç ve 152 ile İsveç olarak sıralandı. Konut türü binalar grubunda Makedonya'dan sonra en düşük fiyat düzeyine sahip ülkeler ise 34 ile Türkiye, 35 ile Sırbistan ve 35 ile Bosna-Hersek olarak sıralandı.

"Konut dışı binalar" grubunda İngiltere 151 ile en yüksek fiyat düzeyine sahip ülke oldu. İngiltere'den sonra bu gruptaki en pahalı ülkeler sırasıyla 145 ile Danimarka, 145 ile Norveç ve 133 ile İzlanda olarak gerçekleşti. Diğer taraftan, fiyat düzeyi en düşük ülke 35 ile Makedonya olurken 37 ile Sırbistan ile Karadağ ve 41 ile Türkiye fiyat düzeyi düşük olan diğer ülkeler oldu.

İnşaat grubunun diğer bileşeni olan, "İnşaat mühendisliği çalışmaları"nda, fiyat düzeyi endeksi 189 ile İsveç en pahalı ülke konumunda yer aldı. İsveç'ten sonra bu grupta en yüksek fiyat düzeyine sahip ülkeler olan 164 ile Danimarka, 164 ile Norveç, 163 ile İngiltere ve 163 ile İzlanda'nın fiyat düzeylerinin birbirine çok yakın olduğu görüldü. Diğer taraftan 43 ile Makedonya ve Bosna-Hersek en düşük fiyat düzeyine sahip ülkeler iken, 46 ile Sırbistan ile Karadağ ve 51 ile Türkiye fiyat düzeyi düşük olan diğer ülkeler oldu.