Türkiye Bahreyn'in İnşaat İşlerine Talip



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bahreyn İskan Bakanı Basim Bin Yakup El Hamer'i Ekonomi Bakanlığı'nda kabul etti. Türkiye'nin, dünyanın Çin'den sonra 2. büyük uluslararası müteahhitlik sektörüne sahip olduğunu, ancak Türk müteahhitlerinin Bahreyn'de üstlenmiş olduğu işlerin yeterli olmadığını vurgulayarak, ''Özellikle Doğu Hidd, Doğu Sitra ve Kuzey Şehri isimli 3 yeni yerleşim merkezindeki her türlü proje, mühendislik, mimarlık ve yapım işlerine talip olduğumuzu ifade etmek isterim'' dedi.
    
Son günlerde iş adamlarıyla birlikte 4 ülkeye ziyaretlerde bulunduklarını ve bu ziyaretlerde önemli iş bağlantılarının gerçekleştirildiğini ve en kısa zamanda Bahreyn'e de gelmek istediğini belirten Çağlayan, özellikle son 10 yıl içerisinde Türkiye'de gerçekleştirilen gerek toplu konut gerekse kentsel dönüşüm alanındaki çalışmalardan elde ettikleri tecrübeleri Bahreyn'le paylaşmak istediklerini söyledi. Konuk bakana, bu alanda Türk müteahhitlik sektörüne güvenebileceklerini dile getiren ve Türk müteahhitlerini tavsiye eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Özellikle Doğu Hidd, Doğu Sitra ve Kuzey Şehri isimli 3 yeni yerleşim merkezindeki projelere talibiz"
    
''Dünyanın Çin'den sonra 2. büyük uluslararası müteahhitlik sektörüne sahibiz ama maalesef Bahreyn'de müteahhitlerimizin üstlenmiş olduğu işler son derece az. Biz 281 milyon dolarlık 3 tane konut projesinin ötesinde sizlerin 10,20,30 milyar dolarlık işlerinize talibiz. O yüzden özellikle Doğu Hidd, Doğu Sitra ve Kuzey Şehri isimli 3 yeni yerleşim merkezindeki her türlü proje, mühendislik, mimarlık ve yapım işlerine talip olduğumuzu ifade etmek isterim. Değerli kardeşim, bizden iyi stadyum yapan bulamazsınız. Onun için Türk müteahhitleri sizin bu ihtiyacınıza en iyi şekilde cevap verir. Karşılıklı yatırımlarımız da var ama yeterli değil. Bahreynli kardeşlerimizin Türkiye'de 296 milyon dolar, Türk şirketlerinin de Bahreyn'de 170 milyon dolar yatırımı var. Bunu artırmamız gerekiyor.''
    
''Bahreyn'in desteğini bekliyoruz''
    
Türkiye ile Bahreyn arasında mükemmel bir dostluğun bulunduğunu, bu nedenle son derece mutlu olduğunu dile getiren Çağlayan, Van'da yaşanan deprem sonrasında yapılan yardımlar içinde konuk bakana teşekkür etti.
Bakan Çağlayan, bu dostluğa binaen El Hamer'den, EXPO 2020'nin İzmir'de gerçekleştirilmesi, Türkiye'nin 2015-2016 dönemi için BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği konusunda ve 13. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin ev sahipliği konusunda Bahreyn'in desteğini beklediklerini söyledi. Çağlayan ayrıca, Türkiye-Bahreyn 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın 19 Şubat 2010 tarihinde yapıldığını hatırlatarak, gelecek toplantının da bu yılın ikinci çeyreğinde Ankara'da yapılmasının yararlı olacağını ifade etti.
    
''Dış ticaret hacmimizi artırmak istiyoruz''

İki ülke arasındaki ticari rakamların yetersiz olduğunu aktaran Çağlayan, toplam 272 milyon dolarlık dış ticaret hacminin Türkiye ile Bahreyn gibi iki kardeş ülkenin dostluğuna yakışmadığını ve bunu artırmak istediklerini kaydetti. Bakan Çağlayan, iki ülkenin benzer önemli bir özelliği olduğunu vurgulayarak, ''Bahreyn, dünya finans merkezleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Biz de İstanbul'u dünyanın önemli finans merkezlerinden biri yapmak için önemli projelere imza attık'' dedi. Bahreyn'de 10 Türk bankasının bulunduğunu aktaran Çağlayan, bu bankaların 35 milyar dolarlık bilanço ile Bahreyn'in toplam bankacılık sektörünün yüzde 14'ünü oluşturduğunu bildirdi.
    
''Türk müteahhitleri bizim için her zaman 1. sırada''
    
Bahreyn İskan Bakanı Basim Bin Yakup El Hamer de Türk müteahhitlik sektörünün dünya çapında yaptığı namdan haberleri olduğunu söyledi. Türk müteahhitlerinin Bahreyn'de kendileri için her zaman 1. sırada olduğunu aktaran El Hamer, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl geliştiğini, daha fazla gelişmesi konusunda da istekli olduklarını ifade etti. Türkiye'ye Bayreyn Kralı Hamad bin İsa Al-Halife'nin talimatlarıyla geldiklerini dile getiren El Hamer, şöyle konuştu:
    
''Kralımız bize, 'Gidin ve Türklerle ilişkilerinizi geliştirin' diye talimat verdi. Özellikle inşaat alanında, sosyal nitelikli konut konusunda sıkıntılarımız var. Şu an 50 bin konut beklemekte. Bu sorunu en kısa zamanda çözmek istiyoruz. Bahreyn'de 1-2 yıl içerisinde en büyük sektör, iskan sektörü olacak. Bu konuda Türkiye ile önemli işbirlikleri yapmak istiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret konusunda da özellikle inşaat malzemelerine ihtiyacımız var. Bu alandaki işbirliğimizi artırmak istiyoruz. Ben şahsen Bahreyn'in büyük bölümündeki inşaatların Türk müteahhitleri tarafından yapılmasını temenni ediyorum.''