Türkiye Çevreye Her Yıl 4 Milyar 206 Milyon TL Yatırım Yapıyor



Erol Kaya, çevre meselesini bir zorunluluk ve külfet olarak değil, insan olarak toplum olarak varlığımızın ve bekamızın önemli bir parçası olarak görmemiz gerektiğine dikkat çekerek, "Avrupa Birliği Çevre Faslı’nın yaklaşık yüzde 90’lık bölümünü tamamlamış durumdayız. 58 milyar euroluk çevre faslı ile ilgili 2023 yılına kadar gereken yatırımlarda, 33 milyar euroluk bölümü atıklarla ilgidir; her yıl artarak devam eden 2011 yılında gerçekleşen rakamı ifade edersek 4 milyar 206 milyon TL’lik çevre yatırımı var, merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin. Çevreye karşı inanılmaz bir hassasiyet var; yatırımlarla ilgili, ıslahla ilgili güzel işler yapılıyor" şeklinde konuştu. Kaya, yapılan bu yatırımların sonuçlarına bakıldığında katı atıkla ilgili çöplerin patladığı bir Türkiye’den, yüzde 60’lara yakın sorunun çözüldüğü, yaşadığımız şehirde ise yüzde 90’lara hatta yüzde 100’lere yakın çözüldüğünü ifade etmenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.  

Arıtma tesislere 10 yılda 694 milyon TL hibe verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Murat Ersin Şahin ise konuşmasında içinde bulunduğumuz yüzyılda ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin, ülkede harcanan enerji miktarı, üretilen atık ve atık su miktarı ile doğru orantılı olduğunu, oluşan atıkları bertaraf edebilme imkan ve kabiliyetleri ile ölçüldüğünü ifade etti. Şahin, son 10 yılda yürütülen çalışmalar sonucunda atık suların arıtılması ve bertarafı  kapsamında 2002 yılında 145 adet atık su arıtma tesisi ile ülke nüfusunun yüzde 35’ine hizmet verilirken, 2012 yılında 412 atık su arıtma tesisi sayısı ile ülke nüfusunun yüzde 72’sine hizmet verilmeye başlandığını belirtti. 2017 sonuna kadar bu oranın en az yüzde 80’e çıkarılması hedeflendiğini belirterek şöyle devam etti:

Bugüne kadar atık su arıtma tesisi yönetimlerini teşvik etmek amacıyla atık su arıtma tesislerine ait enerji giderlerinin yüzde ellisi bakanlığımız tarafından işletme sahiplerine geri ödenmektedir. 2011 yılında Teşvik Yönetmeliği kapsamında 172 tesise 22.8 milyon TL, 2012 yılı itibariyle 212 tesise 26.6 milyon TL ödeme yapılmıştır. Belediyelere alt yapı tesislerini inşa etmeleri için teknik ve mali destekler verilmekte olup, bakanlığımızca 2002 yılından bugüne kadar yaklaşık 694 milyon TL hibe finansman desteğinin dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yurt genelinde katı atıkların bertarafı ve düzenli depolama tesislerinin kurulması amacıyla 2005 yılından bugüne kadar 134.4 milyon TL finansman yardımı yapılmıştır. Bu yardımlar devam etmektedir.

Hizmet hedefi tüm belediye nüfusu
 
Şahin, ayrıca entegre katı atık bertaraf tesisleri kurulma çalışmaları 2003 yılı itibariyle başlamış ve 2012 yılı üçüncü çeyrek itibariyle 68 tesisle 879 belediyede 44 milyon nüfusa hizmet verildiğini ve 21 tesisin ise inşaat halinde olduğunu söyledi. Bakanlığın hedefinin ise 2023 yılında Türkiye’deki belediye nüfuslarının tamamına hizmet vermek olduğunu kaydetti.

IWES 2012 sempozyumunda gerçekleştirilecek oturum ve panellerde şu konu başlıkları ele alınıyor:

1.    Belediyelerde Çevre ve Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları
2.    Atık Su Yönetimi – Arıtma Çamurları
3.    Türkiye Atık Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri
4.    Özel Atıkların Yönetimi
5.    Atıktan Enerji Üretimi ve Uygulamaları
6.    Atık Yönetimi
7.    Kentsel Dönüşüm Sürecinde Geri Kazanım ve Atık Yönetimi
8.    Atık Sektörü Mevzuatı ve Finansman Mekanizmaları
9.    Geri Kazanım ve Geri Dönüşüm Teknolojileri
10.    Biyoteknolojiler – Kompostlaştırma / Tarım ve Hayvancılık Sektörü Atıkları
11.    Atık ve Çevre
12.    Elektrik ve Elektronik Atıkların Yönetimi